Financa
Digitalni poslovni portal

Olli Rehn očekuje rast kamatnih stopa ECB

Europska centralna banka bi trebala početi s povećanjem troškova pozajmljivanja u srpnju kako bi spriječila da se inflacija otme kontroli, rekao je član Savjeta Europske Centralne Banke Olli Rehn.

Vidimo efekte drugog kruga inflacije“, rekao je Rehn u intervjuu u Salzburgu, gdje je sudjelovao na seminaru Globalna Europa. „Važno je poslati signal da viša očekivanja inflacije kojima smo trenutno svjedoci neće postati ukorijenjena.“ Guverner finske centralne banke je rekao da je „razumno da ćemo što prije, po mom mišljenju u srpnju, početi povećavati kamatne stope u skladu sa našom normalizacijom monetarne politike. I očekivali bismo da ćemo kada dođe jesen biti na nuli.” Suočeni sa rekordnom inflacijom – djelomično izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu – zvaničnici ECB se sve više udružuju oko srpanjskog povećanja stope, a čak i povijesni više skloni smanjivanju članovi Savjeta, poput Rehna, podržavaju takav potez, piše Bloomberg. U isto vrijeme, izgledi za prvo povećanje u više od deset godina izazivaju zabrinutost zbog pada prinosa na obveznice slabijih ekonomija eurozone. Eksperti ECB trenutno osmišljavaju zaštitni mehanizam koji bi bio dostupan za upotrebu protiv stresa na tržištu duga izazvanog šokovima van kontrole pojedinačnih vlada. U našoj kutiji alata u rezervi je neka vrsta instrumenta koji bi pomogao da se suprotstavimo mogućoj neopravdanoj fragmentaciji financijskih uvjeta u Europi“, istakao je Rehn. Ipak, rekao je da će iznijeti „teme za iznošenje određenih principa instrumenta bez stvaranja pravnog instrumenta, jer ne znamo točnu prirodu krize“. Rat u Ukrajini na granici eurozone ometa oporavak regije od pandemije korona virusa. ECB bi trebala objaviti nove ekonomske projekcije u lipnju nakon što je već snizila svoje prognoze rasta u ožujku. „Vidimo neke tendencije stagflacije, poručio je Finski ekonomist.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije