Financa
Digitalni poslovni portal

Pad potražnje za hipotekarnim kreditima u SAD

Broj zahtjeva za stavljanje kuća pod hipoteku u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je na najnižem nivou u posljednjih 28 godina. Razlog bi mogao biti konstantan rast kamatnih stopa po hipotekarnim kreditima, što naravno odbija pootencijalne kupce.

Prema objavljenim podacima, indeks hipotekarnih zahtjeva za kupovinu kuća smanjio se za 2,1 posto na 141,9. Ovo je najniži nivo još od travnja 1995. godine. Ugovorena stopa na 30-godišnju fiksnu hipoteku pala je za 10 baznih poena na 7,21 posto u tjednu završenom s 1. rujnom.

Uključujući pad aktivnosti refinanciranja, ukupna mjera potražnje za hipotekama pala je za 2,9 pposto na skoro 27-godišnji minimum, navodi Bloomberg.

Visoke kamate po hipotekarnim kreditima su mnoge Amerikance lišile vlasništva i dovele su dostupnost stambenog prostora do najgore točke. Kupci nekretnina iz pandemijskog vremena poprilično špekukiraju s vrijednostima nekretnina. Tijekom pandemije su se zadužili po iziuzetno niskim kamatnim stopama za današnje uvjete, te drž visoke cijene nekretnina na tržištu u želji za ekstra profitom. Ovo dodatno pogoršava problem na tržištu nekretnina u SAD.

Novoizgrađene kuće su popunile dio potražnje. Ipak, bilo kakakv masovniji bum nekretninske industrije u SAD nije na vidiku. Jednostavno, visoke kamatne stope, te daljnja izrazito visoka cijena nekretnina, iste čini nedostupnima većini kupaca.

Međutim, čini se da FED neće snižavati kamatne stope u skorije vrijeme, o čemu je pisala FInanca.ba. Kreatori monetarne politike su nagovijestili da će troškovi zaduživanja, možda, morati porasti. Osim toga, kamate bi mogle ostati visoke, duže od očekivanog da bi se ukrotila inflacija.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije