Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Isporuka pametnih telefona rasla je prvi put od 2017. godine

Globalno tržište pametnih telefona naraslo je prvi put u četiri godine, ali ukupan broj uređaja isporučenih prošle godine ostao je ispod razine prije pandemije, piše u izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpart Research.

Godišnja isporuka pametnih telefona narasla je 4% na godišnjoj razini na 1,39 milijardi uređaja u 2021., iako su pandemija Covida i nedostatak komponenti u cijelom svijetu ometali opskrbu.

Podaci Counterpointa pokazali su da su u 2017. proizvođači pametnih telefona isporučili 1,56 milijardi uređaja, a ta je brojka naknadno opadala svake godine od 2018. do 2020. godine.

Harmeet Singh Walia, viši analitičar u Counterpoint Researchu, iznosi da je povećana potražnja na mjestima poput Sjeverne Amerike, Latinske Amerike i Indije pridonijela ukupnom rastu tržišta prošle godine.

“Rast u SAD-u uglavnom je bio potaknut potražnjom za prvom Appleovom serijom iPhonea 12 s 5G tehnologijom koja će prodrijeti do prvog tromjesečja 2021.”, rekao je Walia u priopćenju. “Ta se potražnja nastavila tijekom cijele godine jer je tromjesečje listopad-prosinac završilo jako dobro i to zbog blagdanskih promocija i rasprodaja za Crni petak”, dodao je.

“Indija je zabilježila više zamjena uređaja, bolju dostupnost kao i atraktivnije mogućnosti financiranja za telefone srednjeg i visokog ranga”, rekao je Singh Walia.

Iphone ilustracija
Apple

Counterpoint Research je ovog tjedna objavio da je prodaja pametnih telefona u Kini pala za 2% na godišnjoj razini iz nekoliko razloga, uključujući globalni nedostatak poluvodiča i komponenti za uređaje, što je omelo proizvođače pametnih telefona u isporuci.

“Oporavak tržišta mogao je biti čak i bolji da nije bilo nedostatka komponenti što je utjecalo na veći dio druge polovice 2021. Veći brandovi relativno su bolje upravljali nedostatkom komponenti i stoga su uspjeli rasti dobivanjem udjela od manjih brandova”, rekao je Walia.

Kako su prošli vrhunski proizvođači pametnih telefona?

Samsung se zadržao na vodećim pozicijama kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona po količini isporuka, unatoč tome što su njegove tvornice u Vijetnamu već neko vrijeme pod izolacijom zbog Covida.

Ova južnokorejska tvrtka isporučila je oko 271 milijun uređaja u 2021. godini, što predstavlja rast od 6% u odnosu na prethodnu godinu. Tomu je doprinijelo povećanje potražnje za njihovim telefonima srednje klase.

Samsung

Samsung je nedavno priopćio kako očekuje da će potražnja za pametnim telefonima i tabletima u tekućem tromjesečju pasti u odnosu na razdoblje listopad-prosinac 2021. zbog slabe sezonalnosti i neizvjesnosti oko ponude komponenti. No, tvrtka je rekla da planira proširiti prodaju svojih vodećih uređaja serije Galaxy S ali i uvesti konkurentne 5G uređaje.

Counterpoint je primijetio da je dio rasta Samsunga bio ograničen konkurencijom na tržištima poput Indije i Latinske Amerike.

Apple, koji je izvijestio o rekordnom tržišnom udjelu u Kini u prošlom tromjesečju, zabilježio je rast globalne isporuke pametnih telefona za 18% na godišnjoj razini na 237,9 milijuna uređaja. Razlog tome su jake performanse serije iPhone 12. Obujam isporuke narastao je na ključnim tržištima poput Sjedinjenih Država, Kine, Europe i Indije.

“U Kini je, nakon šest godina,  postao vodeći brand pametnih telefona i to zahvaljujući iPhoneu 13, čime je prestigao Samsung kao najbolji pametni telefon na svijetu u četvrtom tromjesečju 2021.”, navodi Counterpoint Research u svom izvješću.

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi zabilježio je porast globalne isporuke za 31% na godišnjoj razini – na 190 milijuna uređaja. Iako je njegov opseg isporuke znatno zaostajao za Samsungom i Appleom, Xiaomi je posljednjih godina narastao i postao treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Zapravo, sada je to vodeći brend pametnih telefona u Indiji nakon što je svrgnuo Samsung s trona 2018. godine.

Xiaomi

Prema Counterpoint Research-u izgledno je da će u 2022. godini industrija pametnih telefona rasti ako se svijet uhvati u koštac s pandemijom i ako se nedostaci u lancu opskrbe riješe do sredine godine.

Neki analitičari i investitori, međutim, očekuju da će globalni nedostatak čipova potrajati do kraja ove godine ili čak do 2023. godine.

Izvor: CNBC

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno