Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Australija nije dopustila ulazak Novaku Đokoviću, ali su putnici “backpackeri” dobrodošli

Australijski premijer Scott Morrison u srijedu je najavio da će Australija refundirati pristojbe za vize za cijepljene avanturističke putnike (tzv. “backpackere”, putnike s ruksakom) koji u Australiju stignu u sljedeća tri mjeseca.

Zemlja – čija je stroga, pandemijska granična politika blokirala njezine građane, a odnedavno i jednu od najvećih teniskih zvijezda Novaka Đokovića – potiče avanturističke putnike s ruksakom da je posjete.

I to čini jer želi smanjiti nedostatak radne snage koji je pogoršao Covid-19.

“Moja poruka za [backpackere] je da dođu”, rekao je Morrison ovog tjedna. “Imate svoju vizu, želimo da dođete u Australiju i uživate u odmoru ovdje u Australiji, da se krećete cijelim putem… po zemlji i istovremeno se pridružite našoj radnoj snazi.”

Poziv se odnosi na oko 23.500 putnika s ruksakom koji već imaju vize za ulazak u Australiju, kao i na “svakoga tko se prijavi za vizu i ko se pojavi u sljedećih 12 tjedana”, rekao je Morrison putem televizijske objave.

Vize koje obično dobivaju avanturistički putnici – vize potklase 417 i 462, poznate kao vize “Working Holiday Makers” – dopuštaju mladim odraslim osobama koje ne putuju s uzdržavanom djecom da rade i putuju kroz Australiju do jedne godine.

Nositelji ovih viza koji stignu do 19. travnja mogu podnijeti zahtjev za refundiranje plaćenih pristojbi od 495 australskih dolara (358 US dolara), prema australskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Međunarodnim studentima s vizama za studiranje u Australiji također se mogu refundirati troškovi vize od 630 australskih dolara (453 US dolara) ako stignu u sljedećih osam tjedana, rekao je Morrison.

Ovaj potez je i „zahvala što su se vratili… ali također želimo da dođu ovdje i budu u mogućnosti popuniti neke od ovih kritičnih nedostataka radne snage, posebno onih koji rade i obučavaju se u zdravstvu, skrbi za starije osobe, te slične sektora”, rekao je Morrison.

Rekao je da je “vrh ovog vala omikrona pred nama tijekom sljedećih nekoliko tjedana” i da bi otvaranje granica za putnike i studente podržalo Australiju s “izazovima s kojima ćemo se suočiti u tjednima i mjesecima naprijed.”

Kako bi privukla turiste i studente da putuju u Australiju, zemlja pokreće marketinški program vrijedan 3 milijuna dolara putem svoje turističke agencije Tourism Australia, rekao je Morrison.

Traže se: putnici koji će raditi

Australija je izgubila oko 500.000 privremenih migranata od zatvaranja granica u ožujku 2020., prema izvješću parlamenta u kolovozu.

To je rezultiralo nedostatkom radnika u sektorima kao što su zdravstvo, zabava, ugostiteljstvo i zrakoplovstvo, situacija koja je dodatno pogoršana nedavnim porastom infekcija omikronom zbog koje su mnogi radnici bili bolesni ili bili u izolaciji kod kuće.

Morrison je u srijedu izdvojio poljoprivredu i ugostiteljstvo kao dva područja u kojima bi useljenici mogli pomoći.

Tijekom pandemije, stranci s “kritičnim vještinama” mogli su ući u Australiju putem izuzeća od putovanja ako su radili u industrijama koje opskrbljuju esencijalna dobra i usluge, kao što su “njega za starije osobe” i poljoprivreda, navodi se na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova Australije.

Tijekom pandemije odobreno je više od 45.000 izuzeća od putovanja za “kritične vještine”, ali je gotovo 50.000 takvih zahtjeva odbijeno, prema Mjesečnom izvješću o obradi izuzeća od putovanja za prosinac 2021.

Izvor: CNBC

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno