Financa
Digitalni poslovni portal

Potpuno novi BMW X1 – premijera

Ulaznica u BMW X svijet dobila je svoju novu generaciju. BMW X1 u svom novom izdanju donosi potpuno električnu verziju, napredne digitalne funkcije, kao i više sofisticiranosti i prostora. Od starta prodaje vozačima će na raspolaganju biti dvije benzinske i dvije disel verzije koje, uz pomoć sedmostepenog automatskog Steptronic mjenjača sa duplim kvačilom, prenose snagu na prednje ili sve kotače pomoću BMW xDrive pogona na sva četiri kotača.

Uz ove modele stižu i potpuno električni BMW iX1 xDrive30, a potom i dve plug-in hibridne verzije. Novi eksterijer ima unapređenu aerodinamiku, redizajnirane prednje bubrege, standardne LED farove sa dnevnim svjetlom u obliku obrnutog slova L, kao i tipičan X oblik bokova sa skoro kvadratnim rubovima. Opcionalno je moguće poručiti adaptivne LED farove sa matrix funkcijom i varijabilnom distribucijom svjetla, kao i potpuno automatsku kuku za vuču.

Na zadnjem dijelu novog BMW X1 modela su nova, tanka zadnja svjetla atraktivnog 3D oblika, a spoljašnost je moguće unaprediti i uz opcionalni xLine ili M Sport paket.

Svi modeli dolaze sa 17-inčnim aluminijumskim kotačima, uz mogućnost poručivanja i drugih dimenzija, od kojih je vozačima po prvi put dostupna i opcija od 20 inča.

U unutrašnjisti novi BMW X1 raspolaže stadnardnim infotainment sustavom sa zakrivljenim ekranima dimenzija 12.25 i 10.7 inča koji koristi najnoviji BMW Operativni sistem 8. Atraktivnost enterijera dodatno je izražena novodizajniranim sjedištima, koja opcionalno mogu biti i u sportskoj verziji, sa električnim pomjeranjem, lumbalnom potporom, a i funkcijom masaže.

Budući vozači novog BMW X1 modela moći će da nadograde svoja sjedišta oblogama od vještačke „Sensatec“ ili prave „Vernasca“ kože. Zadnja sjedišta je moguće oboriti u odnosu 40:20:40, a zapremina prtljažnika iznosi od 540 do 1600 litara. „Plutajući“ nasloni za ruke je istovremeno i kontrolni otok za funkcije vožnje, a standardna oprema je i sportski volan.

Vozačima je dostupno i poručivanje palete sustava asistencije u vožnji koja uključuje sve aktuelne sustave identične onima koji se nalaze u BMW automobilima visoke klase. Kao senzori se koriste radari i kamere i oni omogućavaju funkcije poput samostalnog održavanja u traci i upravljanja kao i aktivnog tempomata koji radi do 210 km/h.

Na spisku standardne opreme su automatski mjenjač, navigacija, automatski dvozonski klima uređaj, četiri USB C porta, kao i dva 12-voltna priključka. Pored navedenog, tu su tempomat i parking senzori sa zadnjom kamerom.

Sve komponente na automobilu su izmjenjene u odnosu na prethodni model, a unapređeni su i sustavi oslanjanja pa su tako amortizeri na prednjem dijelu promjenjive tvrdoće u ovisnosti od hoda, a moguća je doplata za M adaptivno oslanjanje, kao i sportsko upravljanje.
Prvi električni BMW iX1 SAV ima 230 kW i 313 KS, a ukupni obrtni moment iznosi 494Nm. Ove karakteristike su postignute primjenom dva elektromotora pete generacije koji ovom automobilu omogućuju i pogon na sva četiri kotača.
Ubrzanje ovog modela od stanja mirovanja do 100km/h je 5,7 sekundi, a očekivana autonomija po WLTP standardu kreće se od 413 do 438km.
Baterija raspolaže kapacitetom od 64,7kWh i moguće ju je puniti maksimalnom snagom od 130kW, kada se za svega 10 minuta može povećati autonomija za 120km.
Ista generacija elektropogona primenjena je i na plug-in hibridnim modelima koji imaju povećanu čisto električnu autonomiju u odnosu na prethodnu generaciju i to od 78 do 89km. Plug-in hibridne verzije BMW X1 modela nose oznake BMW X1 xDrive 25e i xDrive 30e, s tim da prva verzija ima 180kW i 245 KS, a druga 240kW i 326KS. Ukupni obrtni moment kod oba modela iznosi 477Nm.

Novi BMW X1 modeli sa konvencionalnim motorom podrazumevaju dve benzinske verzije sa 136, odnosno 218KS i dve dizel opcije sa 150, odnosno 211KS. Snažniji modeli opremljeni su PHEV sistemom nove generacije. Sve dodatne informacije možete pronači u službenoj ponudi, koja se nalazi na stranicama BMW-a.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije