Financa
Digitalni poslovni portal

Potrošačka košarica u siječnju 2.895 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za siječanj 2024. godine iznosila je 2.895 konvertibilnih maraka (KM).

Iz SSS BiH navode da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec studeni 2023.godine iznosila je 1.310 KM. Što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 619 KM.

Ističu da je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto. A pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,38 posto.

Navodi se da je prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH. Kao i minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat udio pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana – 44,42 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,75 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,43 posto, obrazovanje i kultura – 10,36 posto, odjeća i obuća – 10,36 posto, prijevoz – 4,77 posto i održavanje domaćinstva – 6,91 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki. Za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije