Financa
Digitalni poslovni portal

Dolar nastavlja svoj rast

Na valutnim je tržištima vrijednost dolar-a prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom. Splasnule su špekulacije da bi američka centralna banka mogla već u ožujku smanjiti kamatne stope.

Dolar-ov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 104,08 bodova. Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti stagnirala na tjednoj razini, pa je cijena eura ostala na 1,0785 dolara.

No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 149,30 jena. Jačanje dolara četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se novim podacima koji pokazuju da američko gospodarstvo i dalje stabilno raste i da je tržište rada i dalje snažno.

To znači da bi potrošnja i dalje mogla rasti. Inflacija se zadržava na povišenim razinama, pa čelnici američke centralne banke poručuju da nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Zbog toga su sasvim splasnule špekulacije da će Fed započeti proces smanjivanja kamatnih stopa već u ožujku, što je podržalo tečaj dolara, piše Hrportfolio.

Čini se da ni Europska centralna banka neće smanjiti kamate tako brzo kako se na tržištu očekivalo. Inflacijski pritisci sporo popuštaju, a gospodarstvo eurozone zasad je izbjeglo recesiju.

Sada se procjenjuje da bi ECB mogao početi smanjivati kamate u travnju ili čak lipnju. Ne u ožujku kako se očekivalo još nedavno. I dok je prema euru ostao gotovo nepromijenjen, tečaj dolara osjetno je porastao u odnosu na japansku valutu.

Jen je oslabio nakon što je guverner japanske centralne banke Kazuo Ueda poručio da je vrlo vjerojatno da će monetarni uvjeti ostati poticajni čak i kada centralna banka završi s politikom negativnih kamatnih stopa.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije