Financa
Digitalni poslovni portal

Potrošačka košarica u svibnju skuplja u odnosu na mjesec prije

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za svibanj ove godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košarice u prošlom mjesecu.

 – Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak ove godine iznosila je 1.096 KM, prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,52 posto – navode iz SSSBiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (45,42 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,69 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,87 posto), obrazovanje i kultura (8,33 posto), odjeća i obuća (13,64 posto), prijevoz (5,23 posto), te održavanje domaćinstva (6,82 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi), piše Fena.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije