Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Potrošačka košarica u svibnju skuplja u odnosu na mjesec prije

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za svibanj ove godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košarice u prošlom mjesecu.

 – Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak ove godine iznosila je 1.096 KM, prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,52 posto – navode iz SSSBiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (45,42 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,69 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,87 posto), obrazovanje i kultura (8,33 posto), odjeća i obuća (13,64 posto), prijevoz (5,23 posto), te održavanje domaćinstva (6,82 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi), piše Fena.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno