Financa
Digitalni poslovni portal

Predstoji nagli, dugoročni rast cijena nekretnina u svijetu

Pozivajući se na veliko globalno istraživanje među ekonomistima, dva instituta predviđaju prosječnu stopu rasta cijena nekretnina od 7,2 posto godišnje za Njemačku. Te 6,9 i 4,8 posto za Austriju i Švicarsku.

Očekivani tempo povećanja cijena znatno se razlikuje od regije do regije.

U Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi očekivane stope rasta su 6,4 odnosno 7,7 posto, dakle ispod svjetskog prosjeka. No u Južnoj i Istočnoj Europi bit će puno više od 18,4 odnosno 14,9 posto.

Još snažniji rast cijena nekretnina očekuje se u južnoj i zapadnoj Aziji, 25,1 odnosno 22,4 posto. Te Srednjoj Americi, 24,4 posto. “Cijenu nekretnina će voditi potražnja, a ne ponuda”, rekao je Timo Wochner, istraživač Ifa.

U anketi je 37 posto ispitanika kao glavne čimbenike poskupljenja navelo bolji životni standard, veća primanja, želju za većim životnim prostorom i rast stanovništva. Trend više rada od kuće također igra ulogu.

Kao primarni motiv poskupljenja 27 posto ispitanih ekonomista navelo je ograničene proizvodne kapacitete, skuplje građevinske materijale i manjak građevinskih zemljišta, rekao je Wohner.

Svaki osmi ispitani ekonomist iz cijeloga svijeta pripisao je očekivano kretanje cijena monetarnoj politici, inflaciji i vladinoj politici.

Brojke ne uzimaju u obzir inflaciju i rast cijena nekretnina vjerojatno će biti manji.  U anketi je u prvoj polovici srpnja sudjelovalo oko 1400 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje.

Izvor: seebiz

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije