Financa
Digitalni poslovni portal

Prodaja automobila porasla na početku 2023.

Prodaja novih automobila u EU snažno je porasla i na početku 2023. godine. Zanimljivo je da Njemačka, kao najveće tržište automobila u EU je zabilježila negativan trend, pokazali su podaci udruge proizvođača ACEA-e.

U 26 zemalja Europske unije, bez Malte, registrirano je tijekom prvog mjeseca ove godine više od 760 tisuća novih automobila. Prema ACEA, za 11,3 posto više nego na početku prvog prošlogodišnjeg mjeseca. U prosincu prošle godine je također zabilježen trend rasta prodaje za 12,8 posto.

Godina je počela pozitivno, konstatira ACEA, upozorivši ipak da skok prodaje odražava neobično nisku poredbenu osnovicu u siječnju 2022. godine kada je registrirano najmanje novih registriranih automobila na početku godine otkada objavljuju podatke, prenosi HRT.

U skupini vodećih tržišta najsnažniji rast bilježila je Španjolska, za 51,4 posto. Slijede Italija i Francuska gdje je prodaja porasla za 19 odnosno za 8,8 posto. Njemačka, najveće europsko tržište, bilježila je pak pad za 2,6 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije