Financa
Digitalni poslovni portal

Prosječna neto plaća u BiH je iznosila 1.257 BAM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za srpanj 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.257 BAM. Nominalno je niža za 0,4 posto, a realno niža za 0,1 posto , u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plaća za srpanj 2023. godine nominalno je viša za 12,0 posto, a realno viša za 9,0 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 pokazuje da je u srpnju 2023. u odnosu na lipanj iste godine najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnostima: Prijevoz i skladištenje za 3,2 posto. Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 2,3 posto. Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 2,1 posto.

U isto vrijeme najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnostima: Stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 6,5 posto, piše BHRT. Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 6,1 posto. Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala za 1,9 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za srpanj 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.951 BAM. Nominalno je niža za 0,6 posto, a realno za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plata zaposlenih nominalno je viša za 12,4 posto. Realno je viša za 9,4 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku

U srpnjuu 2023. ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH je 541.078. U odnosu na prethodni mjesec broj zaposlenih se smanjio za 0,4 posto. Detalje o nezaposlenosti financa.ba je pisala u ovom članku.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije