Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Disney prodaje ABC TV za 10 milijardi dolara?

Američki medijski mogul Byron Allen ponudio je 10 milijardi dolara tvrtki Walt Disney Co. Ponuda vrijedi za kupnju njihove televizijske mreže ABC, uz kabelske mreže FX i National Geographic.

Ponuda je preliminarna i može se promijeniti u bilo kojem trenutku, prenosi CBS. Allen svoju ponudu zasniva na pretpostavci da su mreže generirale 1,25 milijardi dolara dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije  (EBITDA) u posljednjih 12 mjeseci. Ovisno o tome je li ta brojka manja ili veća, Allen bi korigirao svoju predloženu ponudu, koja se zasniva na procjeni osmostruke vrijednosti EBITDA.

Izvršni direktor Disneya Bob Iger signalizirao je još u srpnju da je Disney otvoren za prodaju nekih od svojih televizijskih sredstava. Istovremeno dok potrošači nastavljaju hrliti na streaming platforme, zasjenjujući tradicionalnu i kabelsku televiziju. Od tada, tvrtka je u pregovorima s potencijalnim kupcima, uključujući lokalnu televizijsku kuću Nexstar.

Disney je suočen s financijskim pritiscima jer njegov novonastali streaming posao nastavlja gubiti novac. Jedinica za streaming tvrtke na gubitku je više od 11 milijardi dolara otkad je predstavila Disney+ 2019. A samo tijekom posljednjeg kvartala izvijestila je o gubicima od 512 milijuna dolara.

Byron Allen je osnivač i izvršni direktor Allen Media Group, globalne medijske produkcijske i distribucijske tvrtke koja posjeduje Weather Channel. Zajedno s nekoliko regionalnih sportskih mreža i televizijskih postaja.

Allen je ušao u medijski posao ranih 1990-ih. Nakon uspješne karijere stand-up komičara u programima poput The Tonight Show i kao voditelj kasnonoćnog talk showa The Byron Allen Show. Godine 1993. osnovao je CF Entertainment, kasnije preimenovan u Entertainment Studios, odjel AMG-a. Nizom akvizicija izgradio ga je u medijsko carstvo vrijedno otprilike milijardu dolara.

Godine 2022. pokušao je kupiti Denver Broncose — potez koji bi ga učinio prvim crnim većinskim vlasnikom franšize NFL-a — ali je na kraju bio nadmašen.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno