Financa
Digitalni poslovni portal

Raiffeisen International objavila Fintech Atlas za zemlje CIE

Raiffeisen Bank International (RBI) je danas objavila svoj Fintech Atlas za zemlje CIE. Po prvi put, publikacija daje detaljan uvid u 19 fintech ekosistema u zemljama Centralne i Istočne Europe.

Atlas sadrži pregled veličina ekosistema i identificira najveće fintech kompanije u regionu i njihove najbitnije investitore. Također, u stručnim člancima prezentirane su specifičnosti za pojedinačne zemlje. Atlas možete preuzeti besplatno na www.fintechatlas.com.

Na prezentaciji atlasa, Hannes Cizek, rukovodilac Odjela za strategiju i inovacije RBI Grupacije, naglasio je potencijal centralne i istočne Europe kad su u pitanju finansijske tehnologije: „Radi se o tržištu od 200 miliona klasičnih te 150 miliona digitalnih klijenata. Za nekoliko godina, taj broj će dostići cifru od 170 miliona digitalnih klijenata. RBI je uvijek bila poveznica između zemalja zapadne Europe i CIE te iz tog razloga također želi da učestvuje u digitalnoj transformaciji bankarskog poslovanja u CIE.“

RBI se svojim Fintech Partnership Projektom „Elevator Lab“ pokazala kao bitan promotor Fintech ekosistema u CIE. Posljednih godina smo prikupili mnogo znanja u okviru projekta Elevator Lab, što smo na kraju inkorporirali u atlas“, rekao je Cizek.

Trenutno u zemljama CIE postoji oko 1.100 fintech-a. To je otprilike oko 5% europskog finansiranja fintech-a. Prosječna godišnja stopa rasta finansiranja akumuliranog kapitala u posljednje dvije godine iznosila je oko 13 procenata. Udio serije A i serije B krugova finansiranja je drastično porastao, što govori u prilog veće zrelosti fintech-a u zemljama CIE. U 2017. godini, serije A i B finansiranja iznosile su 45 procenata ukupnog finansiranja kapitala. U 2018. godini, taj udio je porastao na 75 procenata. Najveća tri fintech hub-a u smislu kumulativnog finansiranja kapitala su Rusija, Češka Republika i Poljska.

Već sad u zemljama CIE postoji devet inovacijskih hubova te 5 regulatornih sandboxova, što je mnogo više nego u Zapadnoj Europi. Mnoge vlade i regulatori su poduzeli opsežne mjere na promociji svojih fintech ekosistema, što će zasigurno uroditi plodom u budućnosti“, istakao je Cizek.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije