Financa
Digitalni poslovni portal

Rekordnim rastom S&P završena trgovina na Wall Street-u

Wall Street je tjedan završio na rekordnim razinama. S&P 500 indeks blago porastao i dosegnuo novu rekordnu razinu, iznad 5.000 bodova. Aktivnosti na tržištu su snažniji, nego je tržište očekivalo nakon objave poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones u proteklom radnom tjednu ojačao je 0,32 posto, a trgovina je završena na 38.671,69 bodova. S&P 500 je porastao za 1,40 posto, trgovinu je završio na 5.026,61 bodova. Nasdaq indeks je u proteklom radnom tjednu porastao za 2,41 posto, trgovanje je završeno na 15.990,66 bodova.

S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu drugi dan zaredom. Trgovanje je jučer završeno iznad psihološke granice od 5.000 bodova. To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle oko 8 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4,7 posto.

S&P 500 - ukupan povrat posljednjih 5 godina (ilustracija Financa.ba)
S&P 500 – ukupan povrat posljednjih 5 godina (ilustracija Financa.ba)

Podaci o nezaposlenosti pokazali su, pak, da je američko tržište rada i dalje snažno, što potvrđuje tezu da Fed nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa. Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će američka centralna banka započeti proces smanjivanja kamatnih stopa u ožujku.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je protekli tjedan za 0,56 posto, trgovanje je završeno na 7.573 bodova. Frankfurtski DAX blago je ojačao 0,05 posto, trgovanje završeno na 16.927 bodova. Pariški CAC je skočio za 0,73 posto, trgovina je završena 7.648 bodova.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije