Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rublja naglo pada u odnosu na dolar i euro

Rublja je naglo pala rano jutros, izbrisavši sve dobitke ostvarene u posljednja dva tjedna dok su tržišni igrači žurno bacali rusku imovinu usred obnovljenih strahova da se Rusija sprema uskoro napasti Ukrajinu, dok Moskva to odbija kao Zapadna propaganda.

U trgovanju u 5:01 po srednjoeuropskom vremenu rublja je pala 0,5 posto u odnosu na dolar i trgovala se za 77,59 rubalja za dolar, što nije daleko od minimuma od 78,29 koliko je zabilježeno 28. siječnja, prenosi Reuters.

U odnosu na euro rublja je oslabila na 87,82 za euro. Prethodna najniža razina prema jedinstvenoj valuti od 88,6950 dosegnula je 27. veljače.

Iako je kretanje rublje podložno geopolitičkim strahovima, još uvijek ima temeljnu potporu od rekordnog ruskog suficita tekućeg računa zbog visokih cijena energenata i drugih roba. Osim toga, rublja je podržana mjerama monetarnog pooštravanja središnje banke, koje, teoretski, čine ulaganja u imovinu u rubljama privlačnijima.

Ruska središnja banka prošlog je tjedna oštro podigla svoju ključnu kamatnu stopu na 9,5 posto, što sugerira daljnje povećanje stope.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno