Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

S&P optimistično gleda na BH ekonomiju u narednom periodu

Standard & Poor’s (S&P) rating agencija je početkom tekućeg mjeseca dodjelila rating B/B. Pozitivna klima za poboljšanje rating-a je temeljena na pozitivnim dugoročnim izgledima. Tada su podsjetili, kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine. Kamate su razmjerno niske, a rokovi dospijeća vjerovnicima su dovoljno dugi, o čemu je pisala Financa.

Prilikom izrade ekonomskih okolnosti zasigurno je u obzir uzet kandidacijski status za članstvo u EU. Iz S&P-a očekuju brzo formiranje vlasti na svim razinama nakon općih izbora. Nakon formiranja vlasti očekuje se provedba reformi i ispunjenje preporuka Europske komisije. Stekli bi se napokon uvjeti za dolazak međunarodnih investita, a BiH bi bila označena kao zemlja manje rizičnih ulaganja.

Ekonomski parametri ulijevaju optimizam

IZ Centralne Banke BH su optimistični kada je 2023. godina u pitanju. Očekuje se da će inflatorni pritisci slabjeti u 2023. i 2024. godini. Prema njihovim projekcijama inflacija će u tekućoj godini iznositi 6,1%, a u narednoj 3% respektivno. Ipak, i unatoč očekivanom usporavanju rasta inflacije, naglašavaju da su inflatorni pritisci posljednje tri godine poništili rast primanja građana. Pred nama je definitvno još jedno izazovno ekonomsko razdoblje. Ohrabruje suzbijanje inflacije, te je put oporavka očitiji nakon nekoliko godina koje su cijeli svijet gurnule u neočekivane ekonomske okolnosti.

Ocjene kreditnog rating-a S&P najčešće objavljuje dva puta godišnje. Prema predviđanjima CB BiH trenutačne projekcije realnog ekonomskog rasta za 2023. i 2024. godinu iznose 1% respektivno. Radi se o jako niskim stopama ekonomskog rasta za zemlju na našoj razini razvoja. Ukoliko bi se provele već spomenute reforme, brojke bi mogle biti bolje. Poboljšanje poslovne klime i snažnije investicije značajno bi podignule razinu ekonomske aktivnosti. Strane investicije isključivo ovise o S&P kreditnom rating-u zemlje.

U trenutačnim globalnim okolnostima, sama ekonomija zemlje i ne stoji loše u usporedbi sa zemljama na sličnoj razini razvoja. Naprotiv, postoje parametri, kao što su razina zaduženosti, struktura vanjskog duga ili mehanizam koji osigurava prioritet u servisiranju dospijevajućeg vanjskog duga u odnosu na druge izdatke vlade, u kojima čak stojimo i bolje u odnosu na usporedive zemlje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno