Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Summit G20 u Indiji u znaku rata i klimatskih promjena

Neugledne nastambe, majmuni i psi lutalice uklonjeni su s ulica indijske prijestolnice, a tvrtke, uredi i škole zatvoreni su u središnjoj poslovnoj i vladinoj četvrti u sklopu sigurnosnih mjera za dvodnevni summit. Summit G20 održava se u New Delhiju 9. i 10. rujna.

Rat u Ukrajini i klimatske promjene među ključnim su temama godišnjeg okupljanja skupine G20 u New Delhiju. Sve dublje podjele glede ruskog rata u Ukrajini riskiraju ugrozu napretka na susretu najmoćnijih zemalja u svijetu, u pitanjima kao što su sigurnost hrane, dugovi i globalna suradnja u borbi protiv klimatskih promjena.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da čelnici G20 imaju moć klimatsku krizu koja “izmiče kontroli” vratiti na početak. Te ih je  pozvao da preoblikuju globalna financijska pravila koja je opisao kao zastarjela i nepravedna.

Klimatska kriza dramatično se pogoršava – ali kolektivnom odgovoru nedostaje ambicija, vjerodostojnost i hitnost.

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a

Guterres je zatražio od G20 da se obveže na održavanje “cilja od 1,5 stupanj na životu” – referirajući se na cilj Pariškog sporazuma iz 2015. o ograničavanju porasta globalne prosječne temperature na znatno ispod 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijske razine, a cilj je 1,5 stupanj.

“Predložio sam Pakt o klimatskoj solidarnosti u kojem veliki emiteri ulažu dodatne napore u smanjenje emisija; a bogatije zemlje podupiru gospodarstva u razvoju da to postignu.” rekao je Guterres.

Planom se razvijene zemlje pozivaju da postignu neto nulu što je moguće bliže 2040. A gospodarstva u razvoju što je moguće bliže 2050. Predlažući postupno ukidanje ugljena do 2030. u zemljama OECD-a i 2040. u svim ostalima.

“Klimatska kriza izmiče kontroli. Ali zemlje G20 kontroliraju. Zajedno, zemlje G20 odgovorne su za 80 posto globalnih emisija. Polovične mjere neće spriječiti potpuni klimatski slom.” istaknuo je Guterres.

Glavni tajnik UN-a također je pozvao čelnike G20 da osiguraju poticaje od najmanje 500 milijardi dolara godišnje za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja.

Bez mirovnog rješenja u bliskoj budućnosti

Upitan o ruskom ratu protiv Ukrajine, Guterres je rekao: Ne nadam se da ćemo imati mirovno rješenje u bliskoj budućnosti. Vjerujem da dvije strane još uvijek odlučuju nastavljati sukob.

Dominacija Zapada

Očekuje se da će summitom dominirati Zapad i njegovi saveznici. Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski Vladimir Putin nisu prisustvovali sastanku. Xi je poslao premijera Lija Qianga, dok će Rusiju predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Summit će svejedno okupiti najveće moćnike, dolazak u Indiju potvrdili su američki predsjednik Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed Bin Salman i japanski premijer Fumio Kishida, među ostalima.

Britanski premijer Rishi Sunak poticat će indijskog premijera Narendru Modija da “prozove” Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogao u okončanju rata, objavio je Financial Times u četvrtak.

Američka ministrica financija Janet Yellen, koja boravi u New Delhiju uoči Bidenova dolaska u petak, rekla je da je Washington voljan surađivati s Indijom i pomoći u izradi priopćenja na kraju summita, no to će biti izazovno.

“Shvaćam da je izazovno osmisliti takav jezik, ali znam da pregovarači o tome raspravljaju i naporno rade na tome, a mi smo svakako spremni surađivati s Indijom kako bismo pokušali osmisliti priopćenje koje će uspješno riješiti ovo pitanje.” rekla je Yellen novinarima.

Najvažnija stvar koju je potrebno učiniti da bi se podržao globalni gospodarski rast je ruski prekid brutalnog rata u Ukrajini.

Janet Yellen, Američka ministrica financija

MMF za većinu zemalja G20 predvidio niži rast

Međunarodni monetarni fond je za većinu zemalja skupine G20 ove godine predvidio niži rast nego 2022.

Pregovarači su postigli napredak u većini pitanja, ali glavna točka prijepora veže se uz dio o ratu u Ukrajini. Postoje i određena neslaganja glede suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi HRT.

Skupina ne gleda jednako na postupno smanjenje upotrebe fosilnih goriva, povećanje ciljeva obnovljive energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Modijeva vlada koristi indijsko predsjedanje skupinom G20 i summit kako bi istaknula brzi gospodarski rast Indije i njezin sve značajniji položaj u geopolitičkom poretku. Također je rekao da Ujedinjeni narodi ne bi trebali biti odgovorni za postupke svojih država članica.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno