Financa
Digitalni poslovni portal

Švicarski parlament pokreće istragu o propasti Credit Suisse

Komisija švicarskog Parlamenta istražit će propast banke Credit Suisse i njeno preuzimanje od multinacionalne investicijske banke UBS. Oni su pristali kupiti švicarsku banku za 3,08 milijardi eura. Ovu vijest su objavili lokalni mediji, a za izvor navode dužnosnike iz Gornjeg doma Parlamenta.

Kako piše Aljazeera vijeće kantona Švicarske podržalo je formiranje parlamentarne istražne komisije. Ranije je objavljeno da će UBS, čije je sjedište u Švicarskoj, osigurati bezuvjetno antimonopolsko odobrenje Europske unije za planirano preuzimanje Credit Suissea. Ovo će banku približiti završetku ovog posla.

Podsjećamo, UBS je pristao kupiti švicarsku banku za 3,08 milijardi eura u zalihama. Kupac se obvezao preuzmeti i 5,13 milijardi eura gubitaka Credit Suissea. Spajanje banaka su osmislile švicarske vlasti kako bi bila izbjegnuta veća previranja koja potresaju tržište u svjetskom bankarstvu.

I UBS i duplo manji po imovini Credit Suisse u grupi su od 30 svjetski sustavno važnih banaka, a propast švicarske banke odrazila bi se na cijeli finansijski sustav.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije