Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Talijanske banke moraju okončati poslovanje u Rusiji

Talijanske banke moraju okončati poslovanje u Rusiji jer šteti njihovom ugledu. Upozorio je talijanski guverner i član upravnog vijeća Europske centralne banke (ECB) Fabio Panetta.

Europska centralna banka (ECB) traži od austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) da do početka 2026. smanji kredite klijentima na ruskom tržištu za 65 posto u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje kada su, prema bančinim podacima iznosili 6,3 milijarde eura. Očekuju i da znatno smanji i međunarodna plaćanja iz Rusije.

Poslovanje u Rusiji treba smanjiti i talijanska bankarska grupacija UniCredit. U veljači izvršni direktor Andrea Orcel rekao je da banka nija promijenila strategiju za Rusiju i da smanjuje poslovanje. Krediti bančine ruske podružnice prepolovljeni su u 2023. godini, prema bančinim podacima.

Banke moraju izaći iz Rusije, rekao je u subotu na konferenciji za novinare dužnosnik ECB-a, nakon završetka samita G7 u talijanskom gradu Stresi.

“Postoje objektivne poteškoće jer je izlazak iz Rusije kompliciran, tražite kupca, znajući da nemate izbora, morate prodati. To može biti skupo, ali morate otići jer ostanak donosi probleme s ugledom”, dodao je guverner talijanske središnje banke Panetta.

Talijanske banke traže kupca za banku u Rusiji

I UniCredit i Intesa ponovili su u više navrata da su zapadne sankcije suzile krug potencijalnih kupaca. Ovo im otežava odlazak iz Rusije.

Intesa je prošle godine od Kremlja ishodila dozvolu za prodaju poslovanja u Rusiji. UniCredit tek treba dobiti zeleno svjetlo ruske centralne banke i talijanskih vlasti.

Izvršni direktor UniCredita uporno ističe da im je cilj smanjiti izloženost Rusiji i svesti na minimum posljedice. Ne bi bilo “moralno ispravno … otpisati i pokloniti” ruski ogranak, objašnjava Orcel.

I europski bankarski supervizori i američke vlasti zadužene za provedbu sankcija pomno prate aktivnosti zapadnih banaka u Rusiji i njihov napredak u planiranom izlasku, rekao je dobro upućen izvor.

Povrh zelenog svjetla koje trebaju dobiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske centralne banke, transakciju mora odobriti i ECB, ali i američko ministarstvo financija. Nakon što dobije informaciju o identitetu kupca, kako bi se izbjegao rizik od sankcija, dodao je izvor, prenosi Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno