Financa
Digitalni poslovni portal

Tehnološki i bankarski sektor potaknuli Wall Street

NA WALL STREETU su burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija i banaka, dok je rat u Ukrajini bio u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 254 boda ili 0,74 posto, na 34.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,13 posto, na 4.511 bodova, a Nasdaq indeks 1,95 posto, na 14.108 bodova.

Ti su indeksi porasli u pet od posljednjih šest dana od kada je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, započevši borbu protiv inflacije.

Premda će Fed i idućih mjeseci povećavati kamate, što znači da će porasti troškovi zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, to je pozitivno za banke.

S&P 500 indeks bankarskog sektora skočio je jučer 2,5 posto.

Svi važni sektori rastu
Osim energetskog, i svi ostali najvažniji sektori zabilježili su rast, a najviše tehnološki.

Pritom su porasle cijene dionica svih tehnoloških divova, od Applea, Amazona i Alphabeta do Microsofta i Tesle.

Posljedica je to korekcije cijena nakon što su tjednima bile pod pritiskom.

S&P 500 indeks porastao je jučer 1,4 posto, no i dalje je od početka godine u minusu oko 10 posto.

Premda se žestoki napadi ruske vojske na ukrajinske gradove nastavljaju, rat u Ukrajini bio je jučer na tržištu u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,46 posto, na 7.476 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,02 posto, na 14.473 boda, a pariški CAC 1,17 posto, na 6.659 bodova.

Izvor:index.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije