Financa
Digitalni poslovni portal

Tko je Ajay Banga, čovjek predložen za novog šefa Svjetske banke?

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će za predsjednika Svjetske banke nominirati Ajaya Bangu, bivšeg izvršnog direktora MasterCarda.

U izjavi, Biden je rekao da je Banga “dobro opremljen za vođenje Svjetske banke u ovom kritičnom trenutku u povijesti” i da ima “dokazano iskustvo u upravljanju ljudima i sustavima i partnerstvu s globalnim čelnicima diljem svijeta kako bi se postigli rezultati”,prenosi CNN.

“Odrastajući u Indiji, Ajayi ima jedinstvenu perspektivu o prilikama i izazovima s kojima se suočavaju zemlje u razvoju i kako Svjetska banka može ostvariti svoj ambiciozni plan smanjenja siromaštva i povećanja prosperiteta”, napisao je Biden u izjavi.

Banga bi trebao zamijeniti prethodnog predsjednika Davida Malpassa, koji je prošli tjedan najavio da odlazi godinu dana ranije – nakon što je odslužio četiri godine od petogodišnjeg mandata.

Tko je Ajay Banga?

Od 2022. Ajay Banga je potpredsjednik General Atlantica, investicijske tvrtke sa sjedištem u New Yorku. Prije toga,  je bio izvršni direktor MasterCarda od 2010. do 2021. godine.
Radio je u kabinetu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, gdje je 2015. bio član Vijeća za trgovinsku politiku.

Prije MasterCarda radio je u Citigroupu, gdje se pridružio 1996. godine i obnašao brojne funkcije. Jedno vrijeme bio je i direktor tvrtke za azijsko-pacifičku regiju.

Dok je živio u Indiji, radio je 13 godina u Nestleu i dvije u PepsiCo.

Ajay Banga diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Delhiju i alumnista je Indijskog instituta za menadžment u Ahmedabadu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije