Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Torrevieja – prvi europski grad koji prihvaća kriptovalute

Torrevieja je turističko središte u španjolskoj provinciji Alicante sa 82.000 stanovnika. Postao je zanimljiv jer želi postati „prvi kripto-prijateljski grad u Europi“. Žele dozvoliti svojim trgovinama da prihvataju kriptovalute.

Početkom veljače, službena web stranica administracije Torrevieja objavila je gradski “ambiciozni projekt digitalne transformacije”. Suradnju između Odjela za trgovinu gradskog vijeća Torrevieja i Udruženja malih i srednjih trgovaca Torrevieja Kako bi se Torrevieja pretvorila u kripto-prijateljski grad u Europi, lokalna vlada i poduzeća digitalizirat će lokalnu trgovinu koristeći blockchain tehnologiju.

Prva faza će se „fokusirati na promociju trgovine“ kroz korištenje kriptovaluta u transakcijama. Omogućavajući kupcima da plaćaju proizvode i usluge kriptovalutama.

U dvije druge faze, grad će pokušati obnoviti „prirodne prostore“. Promovirati otvaranje novih radnih mjesta i financiranje kompanija u tehnološkom sektoru.

Lokalna savjetnica za trgovinu Rosario Martínez Chazarra izrazila je nadu da će mjere potaknuti vlasnike kriptovaluta. Ona je također naznačila da će Univerzitet Alicante pokrenuti posebne tečajeve digitalnog plaćanja za lokalna preduzeća.

Predsjednik Udruženja malih i srednjih trgovaca, Jorge Almarcha, istakao je da je “u Španjolskoj od 2015. godine legalno plaćanje kriptovalutama“. Ipak, nisu učinjeni nikakvi pokušaji da se digitaliziraju plaćanja.

Ni Bitcoin niti bilo koja druga kriptovaluta nemaju status zakonskog sredstva plaćanja u Španjolskoj. Međutim, zemlja je i dalje relativno otvorena za kripto industriju. Broj kripto kompanija koje su službeno registrirane za rad u Španjolskoj porastao je za otprilike 56% u 2023. Zemlja zauzima četvrto mijesto u svijetu poslije Sjedinjenih Država, Kanade i Australije po broju Bitcoin bankomata, sa 309 mašina.

Španjolska vlada je također bila zaokupljena prikupljanjem poreza od svojih vlasnika kriptovaluta. Čak i stanovnici koji drže bilo koju kripto imovinu na nešpanjolsskim platformama morat će je prijaviti do 31. ožujka prema novim zakonima koji reguliraju oporezivanje digitalne imovine, navodi Kripto.ba.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno