Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U oglasima za posao kompanije odbacuju diplome

Kompanije odbacuju diplome iz oglasa za posao sve češće. Pretvarajući koncept „zapošljavanja zasnovanog na vještinama“ u ono što je sada poželjno.

U rujnu je Walmart najavio da planira ukloniti diplomu kao uvjet za stotine korporativnih poslova. Tijekom lipnja 2022. godine, General Motors je upoznao javnost da odustaje od četvorogodišnih fakultetskih diploma za brojne poslove. Ranije te godine, Delta Airlines dospio je na naslovne strane zbog uklanjanja diplome kao preduvjeta prilikom zapošljavanja pilota.

Ali istraživanje tržišta rada ima za cilj odgovoriti na pitanje koje se nadvija nad konceptom „zapošljavanja zasnovanog na vještinama“: Kompanije odbacuju zahtjeve za diplomu, ali koliko zapravo zapošljavaju ljude bez diploma na tim poslovima?

Odgovor je ne mnogo, barem generalno. To je pokazalo novo izvešće projekta “Upravljanje budućnošću rada” od strane Harvard Business School & Instituta Burning glass, neprofitne istraživačke organizacije koja proučava radnu snagu. Utvrđeno je da se rezultati uveliko razlikuju od kompanije do kompanije. Pokazalo se da su neki poduzeli ozbiljne poteze i zaista zapošljavali radnike bez diplome, na kraju. Napredak je bio izrazito slab.

Za poslove na kojima su istražitelji mogli vidjeti da je uvjet diplome uklonjen za određena radna mjesta. Bilo je dovoljno zapošljavanja da bi se dobio kredibilan uzorak. Istraživanje je pokazalo da kompanije povećavaju udio radnika angažiranih bez diplome za samo oko 3,5 postotnih poena.

Posmatrajući cjelokupno tržište rada, uticaj je daleko manji. Sve u svemu, istraživači su primjetili neto promjenu od samo oko 0,14 postotnih poena u zapošljavanju kandidata bez diplome. Ovo znači da je obećanje „zapošljavanja zasnovanog na vještinama“ uticalo na manje od jednog od 700 zaposlenih ljudi prošle godine.

Izvješće pokazuje da je zaista teško pretvoriti iskrenu namjeru zapošljavanja na osnovu vještina u stvarna radna mjesta.

Matt Sigelman, Burning Glass Institute

Jeli praksa pokazala da kompanije odbacuju diplome


Prilikom istraživanja korišteni su podaci kompanija za analizu tržišta rada Lightcast. U uzorak je uzeto 316 milijuna jedinstvenih online oglasa za posao od 2012. godine. Fokusirajući se samo na 11.300 pozicija, specifičnih kategorija poslova u određenim kompanijama, koje su ispunjavale kriterije. Zatim su uparili podatke iz ovih oglasa za posao sa bazom podataka u kojoj je više od 65 milijuna zaposlenih. Povijest njihovih karijera, popunjenih iz online profila i baza podataka kako bi se analizirao stupanj obrazovanja. Analiziran je stupanj obrazovanja zaposlenika na određenim mjestima, te kako bi se dobili adekvatni rezultati.

Zanimljivo!

Izvješće pokazuje da je skoro četvorostruko povećan broj poslova od 2014. kod kojih je uklonjen uvjet diplome. To znači da kompanije poduzimaju korake u pravom smeru. Smatra ovo Joseph Fuller, jedan od koautora izvešća i profesor na Harvard Business School koja sudjeluje u vođenju projekta HBS. Ali, praćenje tih zapošljavanja je mnogo teže, prenose Biznis & Finansije.

Možete imati sve pojedinosti o raznolikosti oglasa za posao, kao i oko uklanjanja dodatnih uvjeta za posao kao što su diplome… Ipak, to ne znači da pojedinačni menadžer za zapošljavanje koji traži tri (slično kvalificirana) kandidata – od kojih jedan ima fakultetsku diplomu, a dvojica nemaju – ne podrazumeva kandidata sa više akreditiva.

Joseph Fuller, Harvard Business School

Izvešće analizira šta je postalo posebno vruća tema među korporativnim HR liderima dok su pokušavali riješiti uporni manjak radne snage. U isto vrijeme je porastao pritisak da se poveća raznolikost zaposlenih. Ideja koja stoji iza „zapošljavanja zasnovanog na vještinama“ nije da se odustane od diploma za poslove koji su im potrebni, npr. računovođe, inženjeri ili odvjetnici. Ovakav princip želi se primjeniti na poslove kao što su supervizori prodaje, stručnjaci za računarsku podršku ili one koji rade u osiguravajućim kućama.

Dakle, na one koji su možda stekli potrebne vještine kroz iskustvo na poslu ili kroz platforme za učenje na mreži ili alternativne puteve kao što su certifikati. Istraživanje koje je proveo Ziprekruter na 2.000 kompanija krajem 2022. pokazalo je da se 45 posto kompanija odlučilo uvjete diploma za neke poslove.

To je svojevrsni preokret nakon desetljeća “inflacije diploma“. Tada su kompanije tražile završene fakultete i za poslove za koje to nije neophodno pošto je bilo sve više diplomiranih Amerikanaca. Fuller vjeruje da kompanije uklanjaju uvjet diplome u nadi da to može pomoći usljed manjka talenata. Žele povećati raznolikost. Ipak, smatraju da su neke možda poklekle usred pritiska grupa zaposlenka ili Uprave društava. Željeli su pratiti konkurenciju, a da nisu u potpunosti prepoznali sve izazove koje takav potez nosi.

Ne želim reći da postojoji “odljev vrlina”, zaista ne mislim da su kompanije cinične u vezi sa ovim. Kompanijama je lako izdati saopćenje za javnost ilireći nešto na sastanku ili u gradskoj skupštini ili u svom godišnjem izvešću.

Joseph Fuller, Harvard Business School

I velike kompanije odbacuju diplome

Provesti ovo u realnost je mnogo teže. Na osnovu podataka, istraživači su podijelili kompanije u tri grupe. Nešto više od trećine kompanija ili 37 posto je napredovalo angažujući 18 posto više radnika bez diplome na poslovima za koje su ranije bile potrebne diplome. Brojne kompanije u ovoj grupi su male, ali u izvešću se navode i one poput Walmart-a, General motors-a kao “lidera“ u zapošljavanju po osnovu vještina.

Ostali nisu toliko napredovali. Najveća grupa, oko 45 posto kompanija imala je mali ili nikakav napredak u zapošljavanju radnika bez diplome na poslove kod kojih su je nekada zahtjevali, navodi se u izvešću.

U kompanijama kao što su Oracle ili Lockheed Martin, navodi se u izvešću, istraživanje je pokazalo da su male promjene u obrascima zapošljavanja. Preostale kompanije, kao što su Delta Airlines i Nestle, pokazale su početni napredak u zapošljavanju radnika bez diplome. Ipak, nakon toga su nazadovali, a brojke su se vratile na prethodni nivo, navodi Forbes.

Glasnogovornik Delta Airlines je rekao da kompanija ne vidi ovaj trend na isti način. Napominje da će brojke izgledati drugačije jer su zapošljavali bez presedana tijekom oporavka od pandemije. U saopćenju poslanom e-poštom, kompanije ističe da je „ponosna i ostaje posvećena strategiji talenata zasnovanoj na vještinama koja je uklonila barijere za ulazak i proširila svoje fondove talenata. Fokus je nazpošljavanju najboljih kandidate za svaku poziciju, bez obzira na to gdje su stekli vještine”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno