Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Trinaesti paket sankcija Rusiji od Europske Unije

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Vijeće EU u petak je donijelo 13. paket sankcija protiv Moskve. Na popis sankcioniranih tako je dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki.

Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Europska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere protiv ruskog vojnog i obrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu, kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku

Istaknuo je da Europska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoobranu. Te da obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet, prenosi HRT.

U 13. paketu na popis sankcioniranih dodano je još 106 pojedinaca i 88 pravnih osoba odgovornih za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na novom popisu uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora. Uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije. Kao i članovie pravosudnih tijela, lokalnih poliitičara i ljudi odgovornih za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji izravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks u njegovom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Bit će podvrgnuti strožim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom. Kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Na popisu su četiri tvrtke iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje neizravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske tvrtke uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

EU je dosad uvela 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja. Što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno