Financa
Digitalni poslovni portal

U Blažuju započela rekonstrukcija naftnih terminala

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednik Uprave gospodarskog društva “Operator-Terminali Federacije” Hermedin Zornić danas su u krugu Podružnice Blažuj, ozvaničili početak radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, gospodarskog društva “Operator-Terminali Federacije”.

Tom prilikom su konstatirali da će Federacija BiH uskoro raspolagati sa novih 42 miliona litara naftnih rezervi.
Vrijednost ovih radova je 25 milijuna KM. Danas smo došli u fazu kada krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji. Dakle, 42 milijuna litara naftnih rezervi. Kad to uporedimo sa 5,9 milijuna litara terminala u Živinicama i sa 80 milijuna litara naših terminala u Pločama, možemo reći da sa završetkom ovog projekta imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskoj energetskoj zajednici” – izjavio je Džindić.

Nadam se da će ovaj projekt biti završen u rokovima koji su predviđeni, te pušten u funkciju i da će služiti svrsi zbog koje je on i urađen. Rok za radove je godinu i pol do dvije.
Istakao je kako prvi put Kanton Sarajevo dobija terminal da funkcionira i radi. Osim toga će biti izgrađena i obavezna infrastruktura koja ide uz terminale.

Predsjednik Uprave gospodarskog društva “Operator-Terminali Federacije” Hermedin Zornić istakao je da će se krajem lipnja krenuti sa početkom izvođenja radova na terminalu u Bihaću, kapaciteta oko 20 milijuna litara.
Vlada Federacije BiH sa federalnim ministrom Džindićem uradila je nadljudske napore da se riješe imovinsko-pravni odnosi kako bi došli danas u priliku da otvaramo početak radova terminala – dodao je Zornić. Kaže da Federacija nakon 25 godina dobija zalihe naftnih derivata. Naime, nakon što su ranije započeli radovi na rekonstrukciji terminala u Bihaću, sada su pokrenuti radovi rekonstrukciji terminala u Sarajevu u Općini Ilidža, u naselju Blažuj.

izvor tekst & foto: Vlada FBiH

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije