Financa
Digitalni poslovni portal

U Hrvatsku stižu sve bogatiji nautičari

Provedeno je istraživanje Instituta za turizam Tomas Nautika dalo je zanimljive rezultate. Otkrilo je da se udio nautičara na odmoru u Hrvatskoj s mjesečnim primanjima kućanstava iznad 3500 eura povećao s 57 posto u 2017.  na čak 78 posto.

Hrvatska ugošćava sve imućnije turiste. Institut navodi da svaki nautičar dnevno potroši 200 eura. Lani provedeno istraživanje Instituta za turizam Tomas Nautika otkrilo je da se udio nautičara na odmoru u Hrvatskoj s mjesečnim primanjima kućanstava iznad 3500 eura povećao s 57 posto u 2017. na čak 78 posto u prošloj godini. Sličan trend vrijedi i za ‘klasične’ turiste.

Udio gostiju iz kućanstva s mjesečnim prihodima koji prelaze 3500 eura među svim hrvatskim turistima u 2014. iznosio je tek 12 posto. Dok je u 2017. skočio na 24 posto. U pretpandemijskoj 2019. dosegnuo je 36 posto, da bi lani iz takvog financijskog miljea bio zamalo svaki drugi hrvatski gost.

Naime, od svih turista koji su Hrvatsku posjetili u 2022. iz kućanstva s više od 3500 eura bilo ih je respektabilnih 45 posto. Ovo su samo neki od prvih nalaza Tomas Nautike i istoimenog istraživanja o stavovima i potrošnji svih turista u Hrvatskoj. Njihov je metodološki okvir postavio Institut za turizam još 1987. godine.

Dok i oni potvrđuju zacrtanu stratešku orijentaciju turističkih vlasti prema kvalitetnijem turizmu i kvalitetnijim gostima.

Veća potrošnja i boljestojeći gosti, naravno, u izravnoj su vezi s višim cijenama u našim turističkim destinacijama. Čim njihov broj raste, definitivna je potvrda da u Hrvatskoj dobivaju adekvatnu, višu vrijednost za svoj novac. U Ministarstvu turizma, koje je i naručitelj istraživanja Tomas Nautika, ne kriju zadovoljstvo ovim preliminarnim nalazima.

Izvor: Novi list

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije