Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UN: usvojena prva rezolucija o umjetnoj inteligenciji

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u četvrtak prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji. Žele potaknuti zaštitu osobnih podataka, nadzor AI-a i zaštitu ljudskih prava, rekli su američki dužnosnici.

O neobvezujućoj rezoluciji, koju su predložile Sjedinjene Američke Države, a susponzorirale 122 druge zemlje, tri se mjeseca pregovaralo. Rezolucija predviđa i jačanje privatnosti, rekli su dužnosnici na brifingu za novinare uoči usvajanja rezolucije, prenosi Zimo.

Plovimo u nemirnim vodama s tehnologijom koja se brzo mijenja. Što znači da je važnije nego ikad upravljati u svjetlu naših vrijednosti, rekao je jedan od visokih dužnosnika američke administracije. Opisao je rezoluciju kao prvi ikada dokument istinski globalnog konsenzusa o umjetnoj inteligenciji.

Rezolucija je posljednja u nizu inicijativa koje poduzimaju vlade diljem svijeta kako bi oblikovale razvoj umjetne inteligencije. I to zbog straha da bi se mogla upotrijebiti za ometanje demokratskih procesa, prijevare ili dovesti do dramatičnog gubitka radnih mjesta.

Neodgovarajući ili zlonamjerni dizajn, razvoj, implementacija i korištenje sustava umjetne inteligencije predstavljaju rizike koji bi mogli potkopati zaštitu, promicanje i uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, kaže se u rezoluciji.

Na pitanje jesu li se pregovarači suočili s otporom Rusije ili Kine, koje su također glasale za rezoluciju, dužnosnici su priznali da je bilo “puno žustrih razgovora”. No, aktivno smo surađivali s Kinom, Rusijom, Kubom i drugim zemljama koje često se ne slažu s nama, rekli su.

Vjerujemo da rezolucija uspostavlja odgovarajuću ravnotežu između promicanja razvoja i nastavka zaštite ljudskih prava.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno