Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Velika Britanija uvodi digitalnu valutu – Britcoin

Bank of England (BoE) i Ministarstvo financija Ujedinjenog Kraljevstva rade na stvaranjem digitalne valute koja bi omogućila novi način plaćanja – Britcoin. Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva podjelile su s javnosti da će britanskim tvrtkama i potrošačima vjerojatno trebati digitalna verzija funte. Očekuju mišljenje javnosti i javne komentare o liberalizaciji i ideji uvođenja digitalne valute središnje banke.

Riječ je o zajedničkom dokumentu središnje banke (CBDC) o digitalnim valutama. Banka Engleske (BoE) i Ministarstvo financija traže povratne informacije o tome treba li i kako nastaviti s izgradnjom CBDC-a. Ministar financija Jeremy Hunt nagovijestio da će dva tijela pokušati razviti modernizirani sustav digitalnog plaćanja koji neće nužno negirati upotrebu gotovine.

Gotovina, kao način plaćanja je tu da ostane. Digitalna funta “Britcoin” koju bi izdala Banka Engleske mogla bi biti novi način plaćanja koji je pouzdan, dostupan i jednostavan za korištenje. Zato najprije želimo istražiti sve mogućnosti. Istovremeno pazimo da zaštitimo financijsku stabilnost.

Jeremy Hunt, Ministar financija

Britcoin – službeno sredstvo plaćanja

Poziv na javni doprinos dolazi gotovo dvije godine nakon što su Ministarstvo financija i Banka Engleske rekli da razmatraju uvođenje digitalne valute, piše Hrvatski Bitcoin Portal.
Britanski premijer Rishi Sunak predložio da se inicijativa nazove “Britcoin”. Banka Engleske je naglasila da se potencijalna valuta ne smije miješati s kriptovalutama poput Bitcoina.

Guverner Banke Engleske, Andrew Bailey, istaknuo je da bi digitalna funta omogućila novi način plaćanja, pomogla tvrtkama, održala povjerenje u novac i bolje zaštitila financijsku stabilnost. Ako se država odluči za razvoj “Britcoina”, sugerira se da digitalna funta i njezin blockchain temeljeni sustav neće biti izgrađeni najranije do 2025. godine. Prema trenutnim planovima, ni Vlada ni BoE neće imati pristup osobnim podacima. Privatni sektor će upravljati pristupom valuti preko digitalnih novčanika s početnim ograničenjima koliko pojedinac ili tvrtka mogu posjedovati.

Komentari na konzultacijski dokument bit će mogući do 7. lipnja, a objavljivat će se na web stranici Banke Engleske. Još jedno važno područje interesa bit će pružanje alternative privatno izdanim stablecoinima s potporom Vlade. Dužnosnici Banke Engleske i Ministarstva financija očekuju da će ih velike tehnološke tvrtke razviti u budućnosti.

Premijer Rishi Sunak, poslao je BoE i Ministarstvo financija da surađuju i osnuju Radnu skupinu za digitalnu valutu centralne banke. Dvojac ima zadatak nadgledati istraživanje i potencijalnu implementaciju digitalne funte.

Velika Britanija, dom drugog najvećeg financijskog središta svijeta, zaostaje za bivšim kolonijama poput Nigerije, Bahama i Jamajke u uvođenju digitalne valute. Prema navodima PwC-a, više od 80% svjetskih središnjih banaka razmišlja o pokretanju digitalnih valuta ili je to već učinilo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno