Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Video: Električni automobili – koji su najpristupačniji?

Svakim danom slušamo o rastu cijena nafte i naftnih derivata, što korištenje automobila na tradicijonalani pogon čini sve skupljim. S druge strane, svijet električnih automobila neprestano se širi. Sa sve većom ponudom električne energije više brendova koji dolaze na scenu svake godine, stvara više raznolikosti u vozilima na alternativna goriva, a istovremeno ih čini pristupačnijima. Električni automobili postaju sve praktičniji i sve ih je lakše za priuštiti. Pokušali smo sastaviti popis električnih automobila s najnižim cijenama na tržištu.

Chevrolet Bolt EV 2021

Što se tiče omjera uloženog i dobivenog, rijetko da će koje električno vozilo, koje želi biti dostupno za široke mase nuditi više. Chevrolet Bolt je maleni, ali podosta živahan automobil s prostranom kabinom i lakim mogućnostima upravljanjem, a za 2021. nudi 416 km ukupnog dometa.

Postoje neki nedostaci: Unutrašnjost Bolta je pomalo plastična, a sjedala djeluju prečvrsto i pretvrdo. Ipak, sposobnosti Bolta su neporecive. Također je vrijedno napomenuti da je Chevrolet vozilo predstavio trgovcima diljem zemlje, olakšavajući kupnju i servisiranje bez obzira na to gdje živite. A ako vam ne smeta još malo pričekati, serija za iduću godinu bit će značajno osvježena i nudit će znatno ljepši interijer.
Cijena: oko 30.000 EUR.

Chevrolet Bolt EV 2021
Chevrolet Bolt EV 2021

Renault ZOE

Nova generacija gradskog električnog automobila napaja se iz 52 kWh baterije koja osigurava jako dobar doseg, pa u gradskom prometu, ali i na otvorenoj cesti možete napraviti oko 400 kilometara. Renault je Zoe izbacio na tržište prije osam godina, a svako malo, tek minimalno mijenjajući dizajn, radi tehnička poboljšanja kako bi ovaj gradski automobil bio što više iskoristiviji i korisniji sve brojnijim kupcima. O popularnosti modela Zoe dovoljno govori činjenica da je do nedavno bio i najprodavaniji električni automobil na području Europe. Naime, s posljednjom generacijom modela kupci mogu birati između dva motora. Slabiji od 109 KS (80 kW), koji ide uz prve dvije razine opreme – Life i Zen. Potonja razina opreme je pak, uz bogatiju Intens opremu, dostupna i uz snažniji R135 motor, a koji označava motor najveće snage 100 kW ili 136 KS. Oba pogonska sklopa dolaze u kombinaciji s baterijom kapaciteta 52 kWh. Cijena: oko 37.000 EUR.

Peugeot e-208

Potpuno električna verzija 208-ice svakako je izvrsno rješenje za sve one koji razmišljaju na ekološki način, a snaga elektromotora od 136 KS (100 kW) je i više nego dovoljna. Auto se temelji na najnovijoj generaciji platforme Grupe PSA: CMP (Common Modular Platform). Nadahnut konceptualnim vozilom Peugeot FRACTAL, novi Peugeot 208 profitira od nove, revolucionarne generacije sustava Peugeot i-Cockpit®, neizostavna dijela DNK-a ove francuske marke. Peugeot i-Cockpit® u novom Peugeotu 208 sadrži jednaku, 3-stupanjsku ergonomičnu strukturu koja se može pronaći kod drugih modela u ponudi. Unutrašnjost kabine nudi poznati izričaj iz najnovijih modela marke i to je jak adut Peugeota. Ugrađeni materijali su ugodni na dodir, zazori su neznatni, komande na zaslonu ili pri upravljaču prikladno su smještene. Od razine opreme Active, armaturna ploča presvučena je pjenastim materijalnom, a na njezinu se središnjem dijelu nalazi ukras od ugljičnih vlakana. A naša testna verzija e-208 u unutrašnjosti ima serijsku imitaciju karbona sa svijetloplavim ‘Mint’ linijama na vratima, sjedala i naslon za ruku s TEP Isabela (Tep/Tkanina Black ‘Cozy’) i svijetloplavim prošivima. Cijena: oko 37.00 EUR.

Kia e-Niro

E-Niro još je jedan napadač koji cilja na onaj cjenovno pristupačan segment EV automobila. Uz briljantan asortiman, hrpu opreme i relativno nisku cijenu, e-Niro je vrlo povoljan automobil, koji nudi izvrstan omjer uloženog i dobivenog. Domet je također izvrstan: 402 km znači da će vas ovaj Kia-in električni ljepotan služiti na duge staze.Cijena oko 35.000 EUR.

Seat Mii EV

VW Group je u osnovi nekoliko puta napravio isti automobil, s nešto drugačijim izgledom. Loše u pogledu raznolikosti, ali dobro u smislu tržišta električnih vozila koje želi ponuditi cjenovno pristupačnije i kvalitetne automobile širokim masama. Kao i ostali automobili iz serije, koji također uključuju VW e-Up, i Mii Electric je dovoljno ugodan za vožnju, ima dobar domet i izvrstan je uvod u svijet električnih automobila. Svakako ga vrijedi pogledati. Model na tržištu dolazi s baterijom od 36,8kWh (koja je u nekoj literaturi zbunjujuće navedena kao 32,3kWh – to je ista stvar). Domet ovog automovbila s gore navedenom baterijom iznosi nekih 280 km. Cijena oko 25.000 EUR.

Seat Mii Električni
Seat Mii Električni

Hyundai Ioniq Electric 2021

Današnji Ioniq Electric ima veći domet od modela koji je na početku ponuđen; veća baterija stigla je prošle godine i povećala procjenu EPA dometa na 280 (u odnosu na 200 km ranije) Ioniq Electric također je stekao mogućnost punjenja 2. i 3. razine, nešto više konjskih snaga i ažurirane tehnološke značajke, poput većeg zaslona zabavnog sadržaja. I dalje ima nekoliko nedostataka, poput malog i neugodnog stražnjeg sjedala, ali sveukupno se svakako radi o automobilu kojeg vrijedi uzeti u obzir. Cijena oko 50.000 EUR.

Hyundai IONIQ Electric 2021
Hyundai IONIQ Electric 2021

Nissan Leaf 2021

Električna vozila koji nadmašuje konkurenciju u pogledu dometa i košta manje od ostalih? To je formula Leafa i teško joj je odoljeti. S dosegom od oko 240 km u pristupačnoj osnovnoj opremi (opcionalna verzija s baterijskim paketom, Leaf Plus, može prijeći 363 km, Nissan nudi vrlo dobar omjer dometa i drugi je cjenovno najpristupačniji automobil u klasi. Vrijeme ubrzanja do maksimalnih brzina je kratko i automobil je vrlo dobar po pitanju kontrole. Ograničeno spremište i stražnja sjedala koja se ne preklapaju jedina su zamjerka. No izuzev toga sve je manje-više tu. Cijena oko 30.000 EUR

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno