Financa
Digitalni poslovni portal

Vlasnik kompanije Intidex ulaže u nove poslove

Amancio Ortega, vlasnik kompanije Intidex, u čijem vlasništvu je i Zara, počeo je ulagati profit u energetiku i telekomunikacijsku infrastrukturu.

Španjolska telekomunikacijska tvrtka Telefónica pristala je, sa svojim partnerom Ortegom, na kupnju 40% udjela u svojoj poslovnoj jedinici Telxius koja je u vlasništvu KKR-a. Investicija je vrijedna 216 miliona eura.

Kako prenosi Reuters, Telefónica i Ortega postati će jedini dioničari Telxiusa, operatera telekomunikacijske infrastrukture, preko zajedničkog poduzeća Pontel

Također, Pontegadea obiteljska firma koja pripada Ortegi, u zajedničkom će poduzeću Pontel povećati svoj udio sa sadašnjih 9,99% na 30%.

Telefónica je 2018. godine KKR fondu prodala 40% udjela u Telxiusu za 1,27 milijardi eura. U to vrijeme Telxius je obuhvaćao stupove za mobilnu telefoniju ali i drugu imovinu kao što su podmorski kabeli. To su napravili kako bi smanjili dug, jer je uvođenje 5G tehnologije iziskivalo velika ulaganja.

S druge strane, Ortega je svoj prihod od Zarine matične tvrtke Inditex uložio u elektroenergetsku i telekomunikacijsku infrastrukturu.

Korporacija American Tower Corp kupila je prošle godine većinu imovine Telxiusa za 7,7 milijardi eura, ostavivši ga mnogo manjim, sa samo nekoliko podmorskih kabela.

Pontegadea je nedavno postala najveći privatni investitor u španjolsku kompaniju za električne mreže Red Electrica, sa 5% udjela, a također je kupila 49% udjela u vjetroelektrani kojom upravlja španjolska energetska grupa Repsol.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije