Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Worldcoin: nova kriptovaluta traži sliku vašeg oka

Sam Altman, direktor tvrtke OpenAI je, nakon što je s navedenom tvrtkom i chatbotom pogonjenim umjetnom inteligencijom, ChatGPT, osvojio svijet, krenuo je i korak dalje.

U sklopu tvrtke Worldcoin Foundation pokrenuo je projekt kriptovalute, Worldcoin. Radi se o projektu kriptovalute temeljenoj na blockchainu. No za razliku od drugih kriptovaluta, ova kao primarni zahtjev postavlja dokazivanje identiteta korisnika. Kako su pojasnili, Worldcoin je osnovan pred tri godine s idejom stvaranja novog identiteta i financijske mreže koja će biti u vlasništvu svih.

Ako uspije, Worldcoin bi mogao drastično povećati ekonomske prilike. Mogao bi skalirati pouzdano rješenje za razlikovanje ljudi od umjetne inteligencije na mreži uz očuvanje privatnosti te omogućiti globalne demokratske. Stoji to u pismu koje potpisuju suosnivači Worldcoin Foundationa, Alex Blania i Sam Altman.

Kako pojašnjavaju, Worldcoin se sastoji od digitalnog identiteta koji čuva privatnost (World ID) i, gdje zakoni to dopuštaju, digitalne valute (WLD).

Zainteresirani mogu preuzeti aplikaciju (World App), kako bi rezervirali svoj udioprenosi Zimo. Rezervacija je relativno jednostavna. Zainteresirana osoba treba posjetiti Orb, biometrijski uređaj za verifikaciju, gdje će nakon skeniranja rožnice, dobiti svoj World ID. Odnosno svoj virtualni identitet kojim će dokazati da je stvarna i jedinstvena osoba. Problem je samo što osobno morate doći do Orba kako bi odradili skeniranje. Orbovi se trenutno nalaze u 20 zemalja diljem svijeta, a nama najbliži je u Berlinu.

Regulatorna pitanja

No, upravo to skeniranje očne jabučice potaknulo je regulatore u Velikoj Britaniji. Pomnije će pogledati o čemu se točno radi i koliko takav zahvat zadire u privatnost korisnika.

Britansko regulatorno tijelo za podatke priopćilo je u utorak da će ispitati Worldcoin, projekt izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana u kojem korisnici daju svoje skeniranje šarenice u zamjenu za digitalnu identifikaciju i besplatnu kriptovalutu. Oko dva milijuna korisnika se prijavilo do sada u sklopu beta projekta.

Kako su napisali iz Worldcoin Foundationa, zbog regulatornih nadzora, kriptovaluta za sad neće biti dostupna u SAD-u, no uvjereni su da je to samo privremena prepreka.

A što će oni koji se odluče priključiti moći napraviti s Worldcoinom? Pa u tvrtki su uvjerni da će projekt biti profitabilan te da će Worldcoin postati jedna od svjetskih kriptovaluta. Tvrtka bi zadržala oko 20 posto svih tokena koje izdaje. Njihovu vrijednost bi iskoristila za financiranje početnog razvoja protokola, razvoj i održavanje ekosustava, ali i proizvodnju “orbova” za skeniranje očiju.

Worldcoin, kojim se već trguje na najvećoj svjetskoj kriptoburzi, Binanceu, nakon službenog početka projekta, zabilježio je rast, da bi potom pao. S obzirom na to da se radi o relativno novoj kriptovaluti, iz Binancea upozoravaju da mu se cijena izuzetno brzo mijenja te da ulagači budu svjesni rizika.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno