Financa
Digitalni poslovni portal

Zašto trebate otići na Uskršnji otok, u 16 fotografija

Nastao prije 3 milijuna godina podvodnom vulkanskom erupcijom, otok Rapa Nui na mapi je tek “trokutasta mrlja” od samo 101 četvorna kilometra duboko u južnom Pacifiku – 3600 kilometra od obale svoje matične zemlje, Čilea.

Posjet otoku, koji je postao poznat po svojim tajanstvenim kipovima poznatim kao moai – i općenito poznat po svom kolonijalnom nazivu Uskršnji otok (nakon što ga je nizozemski istraživač Jacob Roggeveen otkrio na Uskrsnu nedjelju 1722.) – zahtijeva trud, ali je taj trud dobro nagrađen.

Ništa vas ne može pripremiti za osobni susret s tim kipovima; njihova čudnovatost i veličina samo naglašava pusti krajolik prepun divljih konja. Duhovi povijesti i udaljenost otoka stvaraju vibru veoma posebnu vibru.

Ipak, ima još mnogo toga: prekrasne plaže, epsko surfanje, ronjenje svjetske klase i narod Rapanui odlučan sačuvati svoju polinezijsku baštinu. Vrijedi dugog puta.

Ahu Tongariki

Ahu Tongariki, također poznat kao Petnaest, je linija moaija na svečanoj platformi dugoj 220 metara koja se zove ahu. Ovo je najveća zbirka kipova na otoku, svaki drugačijeg izgleda i građe, a vjeruje se da utjelovljuje duhove predaka. Najviši, visok oko 14 metara, nosi crvenu kapu poznatu kao pukao.

S obzirom na njihovu veličinu, možda mislite da su moai bili namijenjeni zastrašivanju stranaca ili plašenju brodova da se ne približe obali, ali moaii su zapravo okrenuti prema unutrašnjosti, gledajući i štiteći zemlje odgovarajućeg klana.

Vulkan Rano Raraku

Smješten na jugoistoku otoka, Rano Raraku, jedan od tri glavna vulkanska kratera Rapa Nuija, također je poznat kao kamenolom ili “moai rasadnik”. Ovdje su, na njegovim padinama, svi otočki moai isklesani od tufa (vulkanskog pepela, s kojim je lakše raditi), prije nego što su prevezeni čak 30-tak kilometara daleko.

To nije bio lak podvig s obzirom na to da su kipovi teški od 20 do 300 tona i vjerojatno su se vukli drvetom i užetom, možda čak i uspravno, što može objasniti lokalnu legendu da su moai “pješačili” do svojih konačnih lokacija.

Hanga Roa

Glavni grad otoka, Hanga Roa, ribarska je luka na jugozapadnoj obali prošarana šarenim čamcima – i ponekom morskom kornjačom. To je malo užurbano mjesto (osobito subotom navečer), s ložama, barovima i restoranima i velikim trgovinama u kojima možete uzeti svoj suvenir za moai glavu. Hanga Roa također ima svoj vlastiti moai u punoj veličini s pogledom na uvalu.

Plaža Anakena

Iako je većina otočne obale stjenovita, ima dvije prekrasne plaže: Anakena, na sjevernoj obali, i obližnju Ovahe.

Anakena nudi sve što očekujete od tropskog raja: bijeli koraljni pijesak, kristalno čiste i mirne vode i šumarak kokosovih palmi (doduše uvezene s Tahitija). Ono što nije tako tipično je veliki Ahu Nao-Nao – sedam moaija u nizu s crvenim pukao kapama, leđima okrenutim moru. Vjeruje se da je to mjesto gdje su polinezijski doseljenici stigli u kanuima (obala je nedvojbeno bila dobrodošao prizor nakon tjedana plovidbe Pacifikom) i vjerojatno promatrali otok na isti način na koji sedmero moaija gleda danas.

Explora Rapa Nui

S pogledom na Pacifik, hotelski smještaj eko-luxe lodge Explora Rapa Nui s 30 soba i all-inclusive izgrađena je od bora i lokalnog kamena kako bi se uklopio u okolni krajolik.

Njegov cilindrični dizajn, s ogromnim prozorima, stvoren je kako bi gostima pomogao da što bolje vide mjesto od kojeg zastaje dah. Izbor od 20 izleta u stilu safarija (što znači jedan ujutro i jedan poslijepodne) sa stručnim lokalnim vodičima uključuje pješačenje, vožnju biciklom, jahanje, ribolov i ronjenje, plus sva potrebna moai zaustavljanja – su neki najboljih načina kako doživjeti sve što Uskršnji otok nudi.

Haka Pei

Festival Tapati Rapa Nui slavi se u prva dva tjedna veljače svake godine radi promicanja lokalne kulture.

Na slici se vidi Haka Pei, jednostavno i opasno natjecanje. Oskudno odjeveni sudionici drže se za trupce dok jure niz padinu vulkana Maunga Pu brzinom do 90 kilometara na sat, bez kočnica ili ikakvih sredstava za upravljanje. Ne čudi da je to jedan od najiščekivanijih događaja na festivalu.

Kameno selo Orongo

Smješteno na rubu kratera Rano Kau, kameno selo Orongo, što znači “Poziv”, izvorno je bilo mjesto za inicijacije, a ne stvarno naselje. Njegova važnost je rasla s pojavom takozvanog kulta Birdmana, kada su resursi postali oskudni, a otočani izgubili vjeru u zaštitu moaija.

Plemena su se okupila u Orongu prije nego što su krenula na godišnje natjecanje Birdman, ritual koji se nastavio u 1800-ima. Odabran je član svakog plemena da se spusti niz liticu, prepliva opasnim vodama do obližnjeg otočića Motu Nui i vrati se s jajetom sakupljenim od ptice čađave čigre. Pobjedniku je dodijeljeno upravljane Rapa Nuijem na godinu dana.

Petroglifi

Točno na litici, na rubu 53 kuće napravljene od bazaltnih kamenih ploča, nalazi se zgrada poznata kao Mata Ngara’u, gdje su svećenici provodili rituale i ceremonije. Čak 1.700 stijena ispred imanja ima petroglifne gravure ljudi ptica, boga tvorca Makemakea i simbola ženske plodnosti.

Divlji konji

Konje su u Rapa Nui doveli katolički misionari u 19. stoljeću, a oko 6000 njih i danas slobodno trči otokom – to je više nego ukupan broj stanovnika. To može stvoriti neke čarobne trenutke kada shvatite da imate društvo divljih konja pri posjeti moai mjestu ili plaži.

Surfanje

Lokalni surfer Uti Araki hvata val na zapadnoj obali Rapa Nuija. Snažni valovi koji se stvaraju u sjevernom Pacifiku, kao i još snažniji valovi koji nastaju u južnom Pacifiku, pronalaze svoj put do udaljenog otoka, koji se u krugovima surfanja smatra magnetom svjetske klase.

Ipak, ovo je samo za najhrabrije.

Ahu Ko Te Riku

Ahu Ko Te Riku jedini je moai s očima, naslikan kao dio restauracije koju je proveo američki arheolog dr. William Mulloy od 1968.-1970. No, tek 1978., kada je jedan pronađen na plaži Anakena, otkriveno je da su napravljeni od bijelog koralja s crvenom zjenicom.

Možete ga pogledati u otočkom Antropološkom muzeju Sebastiana Englerta.

Koraljne oči

Izvorne moai oči bile su izrađene od bijelog koralja s crvenom zjenicom.

Tetovaže

Tattoo umjetnik Mokomae Araki nanosi tradicionalni dizajn. Mlađi Rapanui ponovno se povezuju s drevnom otočkom civilizacijom putem tetovaža izvedenih iz drvorezbarenja, tapa (platna od kore) ili umjetnosti na stijenama.

Izvorno, polinezijske tetovaže su imale duhovni značaj, a igle su se izrađivale od ptičjih, kokošjih ili ribljih kostiju, dok je tinta napravljena od prirodnih proizvoda poput spaljenog lišća i šećerne trske. Tradicionalni dizajni tetovaža također se pokazuju popularnim među posjetiteljima koji traže vrhunski suvenir.

Rano Raraku Moai

Oko 400 napuštenih moaija, u različitim stanjima dovršenosti, razasuto je po kamenolomu u Rano Rarakuu. Zavojita staza omogućuje vam šetnju među moaiima, od kojih svi imaju gigantska tijela koja su prošarana erozijom, ostavljajući dojam da postoje samo izrezbarene glave.

Tapati Rapa Nui festival

Tijekom festivala Tapati Rapa Nui, Hanga Roa je podijeljena u dva klana koji se međusobno natječu u svemu, od tradicionalne konstrukcije kanua – nakon čega slijedi utrka (Vaka Tuai) – do slikanja tijela prirodnim pigmentima (Takona) do izvođenja pjesama koje kazuju epske priče (Rui).

Ronjenje

S obzirom na udaljenost Rapa Nuija, voda koja okružuje otok je kristalno čista: vidljivost može doseći i do 60 metara. Bogat i neobičan morski život – zelene morske kornjače, uskršnji jastog, balon riba Titeve Kapovai – plus podvodne špilje i koraljni grebeni čine ronjenje obaveznom aktrakcijom.

Postoji mnogo centara za ronjenje na dah, a svi se nalaze u Hanga Roa. Ronioci s PADI certifikatom mogli bi uključiti mjesto potopljenog moaija u jednu od svojih ekspedicija. Fascinantan, ali lažan, napravljen je za čileansku TV emisiju iz 1990-ih, ali je kasnije napunjen cementom i potonuo.

Izvor: bloomberg.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije