Financa
Digitalni poslovni portal

Bakar će poskupiti do kraja godine

Čileanska komisija za bakar (Cochilco) podigla je procjenu cijene bakra u ovoj godini za 11.4 posto zbog nestašice koju je izazvao rat u Ukrajini. Cochilco sada očekuje da će funta (pola kilograma) bakra ove godine stajati 4.4 dolara. Prognoza je podignuta zbog gospodarskih čimbenika “kojima dominiraju kontekst smanjenih zaliha na tržištima metala i rizik da globalna ponuda metala neće ispuniti očekivanja”, objasnio je Cochilco.

Cijena bakra posljednjih pet godina
Cijena bakra posljednjih pet godina – prikaz cijene po funti (pola kg) izvor: https://www.macrotrends.net

Iako je povećanje cijena dobro za Čile, najvećeg svjetskog proizvođača bakra, “povećanje (cijene) neće se u cijelosti odraziti na naplatu poreza jer rastu i cijene goriva, čelika, pomorskog prometa i opskrbe rudom”, rekla je novinarima u četvrtak ministrica rudarstva Marcela Hernando.
Cochilcov koordinator za rudarska tržišta Victor Garay rekao je da bi prognoza cijene bakra mogla biti ponovo podignuta u nadolazećim mjesecima ako rat u Ukrajini dovede do ograničenja opskrbe bakrom iz Rusije ili do povećanja cijena nafte i energije.
Čileanski regulator podigao je i prognozu cijene bakra u idućoj godini za četiri posto, na 3.95 dolara po funti.
Procjenjuju da će Čile ove godine proizvesti 5.78 milijuna tona bakra, za 2.6 posto više nego u 2021. Prema Cochilcu, svjetsko tržište pročišćenog bakra ove će godine bilježiti manjak od 104.000 tona, što će smanjiti zalihe metala na burzi. U 2023. trebalo bi bilježiti višak od 329.000 tona.
Garay pad proizvodnje u nekim čileanskim rudnicima pripisuje problemima s vodom i manjim udjelom bakra u rudi. Dodao je i da su neki investicijski projekti odgođeni ili su imali poteškoća s radom, ali očekuje bolje rezultate u drugoj polovici godine.
Najavio je i oporavak poslovanja BHP-a u Escondidi, najvećem nalazištu bakra na svijetu, nakon pada aktivnosti od sredine 2020. godine.

izvor: hina

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije