Financa
Digitalni poslovni portal

135 milijuna BAM garancija izvoznicima i velikim poduzećima

Vlada FBiH usvojila je jučer informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o garancijama Garancijskog fonda za kreditno-garantne programe za izvoznike i velika poduzeća, te regresiranje kamata privatnim poduzećima na dan 31.12.2021. godine.
Ministarstvo je zaduženo da prati i analizira izvještaje koje, s tim u vezi, dostavlja Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine.
Osnovni cilj ovih programa je da se u uvjetima otežanog poslovanja osigura potpora gospoodarskim društvima u jačanju kreditnog potencijala usljed povećanja rizika izazvanog poremećajima likvidnosti ili nedostatkom adekvatnog kolaterala, a koji će kao rezultat imati stvaranje stimulativnog gospodarskog okruženja, otvaranje novih radnih mjesta, poticaj izvoznih aktivnosti, te podizanje konkurentnosti“, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Kreditno garantnim programima za izvoznike, osigurana je podrška gospodarskim društvima izvoznicima (društva koja su ostvarila najmanje 30 posto izvoznog prihoda u poslovnim prihodima prethodne finansijske godine za koju su dostupna zvanični godišnji financijski izvještaji) i velikim poduzećima (definirani Zakonom o računovodstvu i reviziji), za financiranje stalnih i tekućih sredstava, s tim da se u strukturi odobrenog kredita do 30 posto može odnositi na financiranje tekućih sredstava.

Fedralna ministrica financija Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić
Fedralna ministrica financija Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić

Ukupno odobrene garancije po Kreditno-garantnom program za 44 izvoznika iznose preko 45,6 miliona KM, a izdate za 42 izvozna poduzeća skoro 40 miliona KM. Za 18 velikih poduzeća odobrene su garancije u ukupnom iznosu od 25,6 miliona KM, a izdate za njih 17 u iznosu od preko 23,5 miliona KM. Dakle, ukupno je po ova dva programa odobreno skoro 71,3 miliona KM, a izdano skoro 63,5 miliona KM.
Kada je riječ o programu namijenjenom regresiranju kamata, uplaćeno je iz Garantnog fonda više od 1,4 miliona KM u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine.
Osnovni cilj Kredritno-garantnog programa za regresiranje kamata je omogućiti korisnicima zaduženim po kreditno-garantnim programima za velika poduzeća i za izvoznike, dodjelu grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate. Subvencija se odnosi na dio kamata na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto, s ciljem održavanja tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, kao i nabavke obrtnih sredstava. Također je namijenjena dovršenju već započetih i pokretanja novih investicija, te rastu i razvoju postojećih poslovnih aktivnosti, kao i povećanju konkurentnosti, razvoja i uvođenju inovacija, ali i novom zapošljavanju, kupovini zemljišta, poslovnih prostora i poslovnih udjela, te refinansiranjau postojećih kreditnih i obaveza po osnovu finansijskog lizinga”, kazali su iz Vlade FBiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije