Financa
Digitalni poslovni portal

20 rupa:Tajna koju čuvaju dvojica vremešnih biznismena

U svijetu poslovanja poznato je dugogodišnje  partnerstvo i prijateljstvo dvojice velikana, sada već vremešnih biznismena. Warren Buffett (91) i Charlie Munger (98) surađuju od samih poslovnih početaka (ne samo u Berkshire Hathaway).

Rijedak su primjer i dokaz da su čvrsta partnerstva održiva. Najbolji opis ovakve saradnje je dao Peter Bevelin još 2007:

“…Oni su najbolji primjer kako razmišljati o biznisu i investicijama, kako se ponašati. Oni su primjeri koliko je važna etika i iskrenost, kako treba prilaziti problemima, a najvažnije od svega, kako umanjiti šanse da se susretnete sa problemom…“

Ipak, jedna od tajni ovolikog uspjeha je pravilo koje i danas slijede Buffett i Munger, a za koje ne zna ostatak poslovnog svijeta. Nije očigledno, ali je izuzetno korisno i lako primjenljivo. Buffett je ovo pravilo nazvao ’20 rupa’.

Šta je pravilo 20 rupa?

Manger je u jednom predavanju studentima 1994. ukratko otkrio ovo pravilo i odao tajnu poslovanja dvojice velikana.

„Vaše opće financijsko stanje mogu da popravim tako što ću vam dati jednu kartu na kojoj je 20 krugova. Svaki se može otvoriti po perforaciji ukoliko ih utisnete. Ovih 20 krugova su zapravo sve investicije koje morate da napravite u životu. Kada jednom utisnete i probijete krug, on postaje otvor i vi više ne možete da investirate u nešto drugo“, slikovito je Munger predstavio ključno pravilo poslovanja Buffett-Munger.

Warren Buffett i Charlie Munger

U čemu je tajna ovog pravila?

„Sa ovakvim pravilom“, rekao je Buffett,“vrlo ćete pažljivo misliti o tome šta radite, šta ste uradili i bit ćete prinuđeni da kupujete sve ono o čemu ste promišljali i planirali i što zapravo predstavlja taj jedan otvor. Vidjet ćete da ćete ovako mnogo bolje poslovati“.

Tako, po ovom pravilu, imate 20 šansi u životu i morat ćete da budete vrlo obazrivi i detaljni i fokusirani. Neke ideje u početku mogu da djeluju velike i važne, ali vreme pokaže da to baš i nisu.

Ovo je zapravo klađenje na 20 životnih investicionih ideja. Može da se desi da dobijete takve ideje za života misleći da su ’velike’ i da će biti veoma profitabilne. Ali, Buffett na to kaže:

„Tri ili pet i sedam ideja vam mogu donijeti bogatstvo od ovih 20. Ali, ono što vam neće donijeti bogatstvo je da svakog dana pokrećete neku novu ideju“, Buffettov je savjet.

Zato je ovo pravilo vrijedno – tjera vas da se fokusirate na ideju koju smatrate profitabilnom, da sve o tome saznate, da joj se potpuno posvetite, danima i godinama.

Drugim riječima, morate da budite izuzetni u posvećenosti jednoj ideji, a ne dobri ili prosječni u razvijanju više njih.

Pravilo koje pravi razliku

„Razlika između uspješnih i veoma uspješnih je ta što ovi veoma uspješni kažu NE uglavnom svemu“, više puta je rekao Warren Buffett

Ova karta sa ’20 rupa’ će vas naučiti da je svaki otvor (poslovna ideja) rad na jednoj dugoročnoj ideji koja će doći do velikog cilja. Pošto imate samo 20 šansi u životu, morate biti  vrlo pažljivi i mudri, disciplinirani, radni i predani da biste ostvarili ciljeve. I, što je veoma važno, neće vam odvlačiti pažnju situacije i ponude koje nisu vezane za ostvarenje ideje na kojoj radite (jedne od 20 Buffett-Mungerovih rupa).

Izvor: bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije