Financa
Digitalni poslovni portal

Trgovina CO2 dozvolama dosegla je rekordnih 760 milijardi eura

Vrijednost trgovanja dozvolama za ugljični dioksid (CO2) na svjetskom tržištu prošle je godine porasla za 164 posto na rekordnih 760 milijardi eura (851 milijardu dolara), pokazuju današnji podaci tvrtke Refinitiv, koji prikuplja i distribuira financijske informacije.

Najveći dio tog povećanja dolazi od Europskog sustava trgovanja emisijama (EU ETS), koji je pokrenut 2005. godine i predstavlja najreguliranije tržište ugljika na svijetu, prenosi Reuters.

Europsko tržište CO2 sudjeluje s čak 683 milijarde eura ili 90 posto u ukupnoj vrijednosti tog globalnog tržišta, pokazalo je godišnje izvješće Refinitiva pod nazivom “Carbon Market”.

Cijene trgovanja ugljikom u EU ETS sustavu završile su 2021. na razini iznad 80 eura po toni, što je više nego dvostruko više od cijene na kraju 2020. godine, a procjenjuje se da ambiciozni klimatski ciljevi EU-a imaju za cilj smanjenje emisija za 55 posto do 2030. dovesti do daljnjeg pogoršanja situacije na tržištu.

Poskupljenju CO2 dozvola pridonijelo je i povećanje cijene prirodnog plina iz četvrtog tromjesečja prošle godine, što je dovelo do veće proizvodnje električne energije iz ugljena, što je potaknulo potražnju za dozvolama.

Analitičari predviđaju da će cijene plina i ove godine nastaviti utjecati na cijenu ugljičnih dozvola u EU.

“Skuplje dozvole za emisije štetnih plinova relativno su teže pogodile elektrane na ugljen nego elektrane na plin, ali rastuće cijene plina u drugoj polovici 2021. godine učinile su elektrane na ugljen profitabilnijim”, rekao je glavni analitičar ugljika Refinitiva Ingvild Sorhus.

Sheme trgovanja emisijama, ili tržišta ugljika, tržišni su alati kojima je cilj ograničiti emisije stakleničkih plinova. Ove sheme predviđaju ograničenje količine CO2 koju zemlje ili tvrtke mogu emitirati, a ako premaše utvrđeno ograničenje, mogu kupiti dozvole od drugih.

Izvor: Reuters / Tanjug

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije