Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Izgledno smanjenje S&P ratinga za BiH u tekućoj godini

Politička nestabilnost u zemlji, propali pregovori oko izbornog zakona, te posljedice pandemije COVID 19 mogli bi uticati na sniženje kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, upozorava je Standard&Poors.

Rating agencija je objavila komentare o trendovima makroekonomskih pokazatelja koji utječu na koeficijent rating-a u zemljama EMEA regije. Prijetnju konkretno za rating Bosne i Hercegovine predstavljaju neplanirani budžetski troškovi uzrokovani pandemijom, koji bi uzrokovali dodatni deficit na planirani proračun.
Osim posljedica pandemije prijetnju za sniženje rating-a predstavlja i nestabiln politička situacija u državi koja potkopava ekonomsku politiku i ometa uspostavljene mehanizme servisiranja duga.

Prema izvješću Standard&Poors rating agencije nije isključen ni scenarij poboljšanja postojećeg rating-a države u slučaju da se trenutna politička situacija stabilizira što bi ubrzalo riješavanje gorućih ekonomskih pitanja, te bi se orijentirali strukturnim makroekonomskim reformama. Navedeno bi rezultiralo srednjoročnim ekonomskim rastom, koji u ovom trenutku nije moguće očekivati obzirom na već spomenute probleme.

Posljednji put je gospodarstvo Bosne i Hercegovine ocijenjeno 27. kolovoza, te je tada dodijeljen rating B sa stalbilnim izgledima. Novi rating je moguće očekivati krajem ožujka tekuće godine.

Standard&Poors procjenjuje ekonomski rast BiH u ovoj godini na 2 posto, a u 2023. i 2024. godini na 2,8 posto.

Prerma ovoj rating agenciji trendovi suverenog rejtinga tržišta u razvoju EMEA regije u 2022. godini su općenito stabilni, ali prevladavaju fiskalni, vanjski i geopolitički rizici.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno