Financa
Digitalni poslovni portal

5 grafova koji pokazuju razinu gospodarskog oporavka od pandemije

Cijene nafte su pale, putovanja su stala, a stopa nezaposlenosti je skočila kada je koronavirus pogodio svijet početkom 2020.

Nakon početnog udara, pojavili su se znakovi oporavka. Burze su se oporavile i brzo premašile razine iz 2019., dok se globalno gospodarstvo počelo oporavljati, iako se tempo razlikuje ovisno o regiji i industriji.

Dvije godine nakon što je WHO proglasio Covid pandemiju, evo pet grafikona koji pokazuju koliko se svijet oporavio – piše CNBC.

Potražnja za naftom

Cijene nafte su u velikom porastu od početka 2020. kao reakcija na čimbenike potražnje i ponude.

Potražnja je najprije isparila kako su blokade stupile na snagu, ali se kasnije vratila, uzrokujući zabrinutost u opskrbi 2021.

Svjetska potražnja za naftom; Očekivanje je da će se potražnja za naftom vratiti na pred-pandemijsku razinu iz 2019 godine, tek u trećem tromjesečju 2022; Izvor CNBC

 

Globalna potražnja za naftom iznosila je 100,1 milijun barela dnevno u 2019. i još se nije u potpunosti oporavila, prema procjenama OPEC-a.

Rat Rusije i Ukrajine ponovno je bacio tržište nafte u kaos, a rusku naftu sankcionirale su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Više cijene nafte vjerojatno će umanjiti potražnju, iako to ne bi bilo povezano s pandemijom.

Kapacitet sjedala u zračnom prometu

Industrija putovanja posebno je teško pogođena pandemijom budući da su mnoge zemlje zatvorile svoje granice i potaknule stanovnike da što više ostanu kod kuće.

Kapacitet sjedećih mjesta aviokompanija na svjetskoj razini; Crvena linija na grafu pokazuje prosječni tjedni kapacitet u 2019 (prije pandemije); prikazani su trendovi za pojedinačne godine; Tjedni kapacitet je još daleko ispod 2019 godine; Izvor; CNBC

 

Tjedni kapacitet sjedala drastično je pao prije oporavka, ali je još uvijek daleko od prosjeka u 2019., prema OAG.

“Globalni tjedni broj sjedišta bit će 82 milijuna, a ukupni kapacitet je 23% ispod istog tjedna 2019., objavila je tvrtka OAG u izvješću od 7. ožujka.

Stopa nezaposlenosti

Mjere lockdown-a dovele su do gubitka radnih mjesta diljem svijeta. U Sjedinjenim Državama je stopa nezaposlenosti porasla na 14,7%, što je rekord nakon Drugoga svjetskog rata.

Stopa nezaposlenosti značajno je porasla u ranim fazama pandemije; Izvor: CNBC

 

Stope nezaposlenosti također su porasle u drugim zemljama.

Koristeći podatke iz prosinca 2019. kao mjerilo, stope nezaposlenosti u Kini i Njemačkoj manje-više su se vratile na razine prije Covida. Japan i SAD i dalje bilježe neznatno povišene stope nezaposlenosti.

Kamatne stope

Središnje banke smanjile su kamatne stope 2020. kako bi podržale gospodarstvo kako se Covid širio.

Zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Koreje od tada su podigle stope, a očekuje se da će Federalne rezerve to učiniti na sastanku u ožujku.

Kretanje kamatnih stopa središnjih banaka; Nakon BankOfEngland, očekuje se da će i SAD središnja banka FED podići razinu kamatnih stopa u 03/2022; Izvor CNBC

 

Ipak, kamatne stope su daleko ispod onih koje su bile prije izbijanja pandemije.

Državni dug

Vlade su potrošile više na zaštitu gospodarstva od negativnih učinaka pandemije.

Javni dug u odnosu na BDP; Omjer javnog duga i GDP je blago pao, ali ostaje na povišenoj razini od početka pandemije; Izvor: CNBC

 

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), omjeri javnog duga i BDP-a porasli su i još su viši u usporedbi s razdobljima prije Covida.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije