Financa
Digitalni poslovni portal

Hoće li UniCredit napustiti rusko tržište?

UniCredit banka mogla bi se odlučiti na skupocjeni izlaz sa ruskoga tržišta nakon invazije na Ukrajinu, izjavio je izvršni direktor ove talijanske banke nakon objave banke Credit Suisse da se ukupno 4% njihovog upravljanja imovinom obavlja za ruske klijente.
Sve je veća lista financijskih kompanija koje traže način za izlaz iz Rusije dok Deutsche Bank, Goldman Sachs i JPMorgan Chase smanjuju opseg poslovanja u toj državi. Ostali su pod pritiscima da objave svoju financijsku izloženost u Rusiji.
Izvršni direktor UniCredit banke Andrea Orcel izjavio je za Reuters kako se radi na ubrzanoj reviziji poslovanja u Rusiji ali da je prvo potrebno pronaći rješenje za 4.000 članova osoblja koji tamo rade kao i način poslovanja europskih kompanija za koje je banka na ruskom tržištu vršila poslovanje.
Dodao je kako se ekonomska klima promijenila zbog krize u Ukrajini te da se pretpostavlja da slijedi period kombinacije niskoga rasta ekonomija i visoke inflacije.

Andrea Orcel (izvor: financial times)
Andrea Orcel (izvor: financial times)

UniCredit banka u Rusiji ima 8 milijardi eura u zajmovima, lokalno financiranih depozitima, prenosi Reuters.
Trošak prestanka poslovanja u ovim okolnostima iznosio bi oko 1.9 milijardi eura dok bi gubitak prekograničnih poslovanja bio dodatnih 5.5 milijardi eura. UniCredit banka najizloženija je europska banka kada su u pitanju promjene na ruskom tržištu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije