Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Upoznajte 6 talijanskih vinskih zvijezda

Zov la dolce vitae svake godine dovodi milijune turista u Italiju, spremnih istražiti povijest zemlje, upoznati bogatu umjetnost, prepoznatljive gastronomske specijalitete, izrazito široku vinsku kartu, nezaboravne krajolik i još mnogo toga. Za svakog ozbiljnog hedonistu i vinoljupca upoznati vinsku kartu Italije, je obveza, kao učenje pisanih slova. Za ovu nedjelju smo se odlučili upoznati Vas sa šest talijanskih proizvođača vina, koje ukoliko se odlučite posjetiti Italiju, svakako morate upoznati.  

Marilisa Allegrini

Marilisa Allegrini vinarija Allegrini
Marilisa Allegrini vinarija Allegrini

Prije četrdeset godina Marilisa Allegrini je nasljedila vinariju nakon smrti oca. Glavni cilj vinarije smještene u Valpolicelli je da se uvrsti na vinsku kartu Italije. Odisala je svježom energijom i strašću, a kako je teško bilo izboriti se s konkurencijom u maloprodajnim trgovinama i restoranima, to samo Marilisa može posvjedočiti. Ta se upornost isplatila, te se danas mogu pohvaliti da su jedna od najuspješnijih obitelji u vinskom svijetu Italije. Inače kada se Marilisa Allegrini pojavi u talijanskim medijima, pljušte komplimenti i za otmjen stil odjevanja. Grožđe se uzgaja na obiteljskom imanju u Valpolicelli, vinogradarskoj zoni provincije Verona, istočno od jezera Garda, te vinarije u Toscani. Marilisa Allegrini ističe da je uzgoj vinograda i izrada vina poprilično zahtjevan posao, te je glavni cilj glavninu posla prebaciti na sljedeću generaciju: njezinog nećaka Francesco, te kćeri Carlotta i Caterina. Detaljnu priču o vinima obitelji Allegrini svakako pogledajte na mrežnim stranicama vinarije Allegrini

Piero Antinori i obitelj

Piero Antinori poznati toscanski vinar
Piero Antinori poznati toscanski vinar

Gospodin Piero Antinori se može pohvaliti da je Ameriku upoznao s Toscanskim vinima. Danas osamdesettrogodišnjak svoju proizvodnju je proširio iz svoje Toscane, te je ponosni vlasnik vinarija u nekoliko talijanskih regija, ali i međunarodno u Kaliforniji, Washington-u u SAD, ali i Čileu i Mađarskoj. Više od 50 godina tvrtku je vodio gdin. Piero, koji će u talijanskoj vinskoj povijesti ostati poznat po revolucijonarnom podizasnju kvalitete toskanskih vina, kao rezultat su današnji Tignanello i Solaio. obzirom da je u poznim godinama, Piero je 2017. prepustio uzde vinskog biznisa svojim kćerima — Albieri, Allegra i Alessia, koji predstavljaju 26. generaciju obitelji Antinori. Vina iz vinarije Antinori koja svakako treba kušati:
Antinori Chianti Classico Pèppoli 2019
Antinori Chianti Classico Villa Antinori Riserva 2018
Antinori Toscana Tignanello 2018
Antinori Umbria White Castello della Sala Cervaro della Sala 2019
Prunotto Barbaresco 2018
Detaljnu priču o vinima obitelji Antinori svakako pogledajte na mrežnim stranicama vinarije.

Riccardo & Renzo Cotarella

Renzo i Riccardo Cotarella
Renzo i Riccardo Cotarella

Braća Renzo i Riccardo Cotarella osnovali su svoju vinariju Falesco zajedno 1979. Teeško je naći dvojicu braće i sestara s većim utjecajem na talijansko vino od Riccarda i Renza Cotarella. Riccardo, stariji, glavni je talijanski enolog, koji konzultira desetine vinarija u Italiji i inozemstvu, a obnašao je dužnost predsjednika talijanskog udruženja enologa i Union Internationale des Oenologues. Renzova je karijera bila posvećena vinskom divu Antinoriju otkako ga je Piero Antinori gledao kako sazrijeva u industriji. Danas Renzo nadgleda proizvodnju vina na Antinorijevim imanjima. Braća su zajedno osnovala svoju vinariju Falesco 1979. godine. 2017. godine prenijeli su upravljanje njome svojim kćerima, koje su je preimenovale u Famiglia Cotarella.
Detaljnu priču o vinima Famiglia Cotarella svakako pogledajte na mrežnim stranicama vinarije.

Lamberto Frescobaldi

Lamberto Frescobaldi
Lamberto Frescobaldi

Jedna od najvažnijih talijanskih vinskih obitelji, Frescobaldi vuku svoje korijene u vinarstvu još od 1308. Lamberto Frescobaldi je upravlja vinarijom od 2013., nastavljajući širenje koje je započelo s njegovim ocem, Vittoriom, te stričevima Leonardom i Ferdinandom 1970-ih. Upravljaju s devet posjeda pod kišobranom Frescobaldi etikete. Osim toga upravljaju brendovima Luce della Vite, Ornellaia i Masseto. Akvizicijom Corte alla Flora u Montepulcianu 2021. upotpunili su svojukolekciju važnih toskanskih regija, što im je omogućilo da proizvode kvalitetu sa širokim rasponom cijena. Još jedna zanimljiva stvar se veže za ovu obitelj. U državnom zatvoru na otoku Gorgona zatvorenicma nudi edukaciju o vinogradarstvu i vinarstvu. Obrazovao se na Sveučilištu California – Davis, Lamberto Frescobaldi transformirao je Marchesi de’ Frescobaldi u jednu od najdinamičnijih talijanskih vinskih tvrtki.
Vina iz vinarije Frascobaldi koja svakako treba kušati:
Marchesi de’ Frescobaldi Toscana Rèmole 2019
Marchesi de’ Frescobaldi Chianti Classico Tenuta Perano 2018
Marchesi de’ Frescobaldi Toscana Tenuta Frescobaldi Castiglioni 2018
Frescobaldi de’Freeservaanti
Marchesi de’ Frescobaldi Brunello di Montalcino Castelgiocondo 2016.
Detaljnu priču o vinima Famiglia Cotarella svakako pogledajte na mrežnim stranicama vinarije.

Angelo Gaja i obitelj

Obitelj Gaja proizvođači Vina iz regije Piemonte
Obitelj Gaja proizvođači Vina iz regije Piemonte

Za Angela Gaju u talijanskom vinskom svijetu voli se reći da je jedan od glavnih promotora i prodavača, s portfeljem vinarija vrhunske kvalitete. Posebno je zaslužan za podizanje imidža Piemonte-a (regije na sjeveru Italije podno Alpa), te podizanje kvalitete regionalnih perjanica Barbaresco i Barolo. Sa svojim ocem Giovannijem 1961. uvodi pojam vina iz jednog vinograda. Osim svoje vinarije u Barbarescu, Gaja je 1994. kupio imanje Pieve Santa Restituta u Montalcinu i Ca’ Marcanda u Bolgheriju 1996. Nedavno je obitelj Gaja udružila snage s Albertom Aiellom Gracijem za projekt na planini Etna na Siciliji. Djeca Angela Gaje — Gaia, Rossana i Giovanni, peta generacija — također su dio obiteljskog vinskog posla. Godine 2016. vratili su se na 100% Nebbiolo i označavanje pod nazivima Barbaresco i Barolo.
Vina iz vinarije Frascobaldi koja svakako treba kušati:
Ca’ Marcanda Bolgheri Magari 2019
Ca’ Marcanda Bolgheri Camarcanda 2018
Gaja Barbaresco 2018
Pieve Santa Restituta
Rennina 2016
Detaljnu priču o vinima Famiglia Cotarella svakako pogledajte na mrežnim stranicama vinarije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno