Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Komercijalna Banka Banja Luka promijenila vlasničku strukturu

Na Banjalučkoj burzi je prijavljena transakcija u vrijednosti 43 miliona BAM, a radilo se o paketu dionica Komercijalne Banke a.d. Banja Luka

Navedena transakcija, prema svemu sudeći, predstavlja provođenje ugovora o preuzimanju Komercijalne banke. Već se i ranije špekuliralo, da postoji dogovor da Poštanska štedionica Srbije preuzme Komercijalnu banke ad Banja Luka. Komercijalna banka Banja Luka dosad je bila u vlasništvu matične Komercijalne banke Beograd.

Ljubljanska NLB banka ove godine je preuzela beogradsku banku, čime je došla u posjed i banjalučke kćeri-banke. No, dogovoreno je da se Komercijalna banka Banja Luka proda Poštanskoj štedionici, koja je u državnom vlasništvu Srbije.
Trenutna vlasnička struktura Poštanske Štedionice Srbije je 71% u vlasništvu Republike Srbije, Pošte Srbije drže 18%, Telekom Srbija 10%, a mali dioničri su i PIO Fond Srbije i Fond za razvoj.

Treba podsjetiti da slovenska NLB Banka na tržištu BiH već posjeduje banke u svom vlasništvu, te je vjerojatno ovo motiv za navedenu transakciju.

Komercijalana banka a.d. Banja Luka je počela je sa radom sredinom 2006 godine. U dioničkom kapitalu banke od 60 miliona BAM većinski dioničar s učešćem od 99,9 % je Komercijalna banka a.d. Beograd, jedna od vodećih banaka u Srbiji. Komercijalna banka a.d. Banja Luka svoje poslovanje bazira na pružanju kvalitetne i efikasne bankarske usluge usmjerene podjednako na poslovno bankarstvo i poslovanje sa stanovništvom. Banka klijentima pruža usluge domaćeg i međunarodnog platnog prometa, mjenjačke poslove, primanje novčanih depozita i drugih novčanih sredstava, izdavanje garancija, akreditiva i drugih oblika jamstava, izdavanje i upravljanje sredstvima plaćanja, kreditiranje pravnih i fizičkih lica.

Trenutnu Upravu Banke čine, dr Boško Mekinjić predsjednik Uprave Banke, Martin Mavrič, član Uprave Banke, te mr Dragana Vujičić Stefanović član Uprave Banke.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno