Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Je li moguće uskladiti emisije metana s klimatskim ciljevima?

Prošla godina obilježena je rekordno visokim emisijama metana iz energetskog sektora. Ipak, kraj godine donio je Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskih promjenama 2023 (COP28). I obećanja kojima je postavljen ambiciozan cilj za smanjenje ovih emisija.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), objavila je Global Methane Tracker. Prvu sveobuhvatnu procjenu globalnih emisija metana od završetka COP28. Istraživanje je pokazalo da je proizvodnja i upotreba fosilnih goriva dovela do gotovo 120 milijuna tona emisija metana u 2023. godini. Što je više nego godinu prije. Uz to, još 10 milijuna tona emisija metana došlo je iz bioenergije.

Za oko 80 milijuna tona emisija metana iz fosilnih goriva tijekom prošle godine, odgovorno je svega 10 zemalja. Prva dva mjesta zauzimaju Sjedinjene Američke Države kao najveći svjetski proizvođač nafte i plina. Slijedi ih Rusija. Kada je riječ o ugljenu, prvo mjesto zauzima Kina.

Kako se navodi, čak i ukoliko bi se u potpunosti primijenila postojeća obećanja o smanjenu metana, ne bi se ostvarilo potrebno smanjenje za usklađivanje sa ciljem Pariškog sporazuma o 1,5oC. Procjena IEA jeste da je za ostvarenje spomenutog cilja potrebno u ovom desetljeću smanjiti emisije metana iz fosilnih goriva za 75 posto. S trenutnim obećanjima riječ je o smanjenu od oko 50 posto, piše Energetskiportal.

U 2023. rekordne emisije

Iako je 2023. godina imala rekordno visoke emisije, očekuje se da će se napori za smanjenje ovih emisija ubrzati u 2024. godine i kasnije. Ovo ohrabrenje dolazi nakon što se 200 vlada u okviru COP28 usuglasilo da se emisije metana značajno smanje do 2030. godine. Kao i obećanja drugih sudionika Konferencije.

IEA navodi da važnu ulogu u smanjenju metana imaju sateliti. Oni prate globalne emisije metana i na taj način pomažu njihovo identificiranje i rješavanje. Satelit o kojem se u zadnje vrijeme govori jeste MethaneSAT. On će zahvaljujući suradnji kompanije Google i Fonda za zaštitu životne sredine (eng. Environmental Defense Fund), locirati i mjeriti emisije iz naftnih i plinskih operacija širom planete, preciznije nego bilo koji satelit do sada.

Google će omogućiti da podaci koje prikupi satelit, budu dostupni na Goole Earth Engine platformi za praćenje životne sredine na planetarnom nivou. Ova platforma pruža mnoštvo geoprostornih podataka i alata za njihovu analizu. Tako će korisnici podatke koje je satelit prikupio moći kombinirati sa drugim skupovima podataka i analizirati ih.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno