Potrošači bi mogli početi uviđati učinak porasta cijena kakaovca dok se svijet suočava s najgorim deficitom opskrbe u desetljećima. Istovremeno, poljoprivrednici se u zapadnoj Africi bore se s lošim vremenom, bolestima i propalim stablima.
Cijene kakaa za isporuku za svibanj porasle su u utorak na najvišu unutardnevnu vrijednost svih vremena. Cijena je došla na 10.080 USD po metričkoj toni prije nego je ponovno pala 0,3% na 9.622 USD. Cijena kakaa se više nego utrostručila tijekom prošle godine i porasla je za 129% u 2024.
Izvršna direktorica Hersheyja, Michele Buck, rekla je prošlog mjeseca za CNBC da tvrtka ima strategiju zaštite od rizika kako bi upravljala volatilnošću cijena. Nacionalna udruga slastičara rekla je da industrija surađuje s trgovcima na malo kako bi “smanjila troškove” i održala čokoladu pristupačnom za potrošače.
Iako su velike tvrtke za proizvodnju čokolade prošle godine bile dobro zaštićene i nisu morale odmah prenijeti visoke cijene na potrošače, industrija može učiniti samo toliko da apsorbira troškove, rekao je Paul Joules, robni analitičar u Rabobanku.
Svijet se suočava s najvećim deficitom opskrbe kakaovcem u više od 60 godina. Potrošači bi mogli početi uočavati učinak krajem ove godine ili početkom 2025., rekao je Joules. Međunarodna organizacija za kakaovac predvidjela je deficit opskrbe od 374.000 tona za sezonu 2023.-24. To je povećanje od 405% u odnosu na manjak od 74.000 tona u prethodnoj sezoni.
Najgore tek dolazi. Cijene kakaovca vjerojatno će još neko vrijeme ostati visoke jer nema lakih rješenja za sustavne probleme s kojima se tržište suočava.
Paul Joules, robni analitičar u Rabobanku
Potrošači bi se mogli suočiti s višim cijenama ili “shrinkflacijom” u obliku manjih čokoladica, rekao je Joules. Tvrtke bi također mogle prilagoditi sastojke kako bi koristile manje kakaa u nekim proizvodima, rekao je. Najveću promjenu tako bi imale tamne čokolade, koje imaju vrlo visok udio kakaa, rekao je analitičar.
David Branch, voditelj sektora u Wells Fargo’s Agri-Food Institute, rekao je da bi se potrošači mogli suočiti s višim cijenama već za Uskrs.
“Obzirom na to da su cijene kakaa i ostali proizvodni troškovi u stalnom porastu tijekom prošle godine, vjerojatno će potrošači ovog Uskrsa vidjeti skok cijena čokoladnih slatkiša”, rekao je Branch klijentima u bilješci istraživanja ovog mjeseca.
Niz problema za poljoprivrednike
Cijene kakaa su naglo rasle zbog poremećaja u opskrbi u ključnim zemljama proizvođačima Obali Bjelokosti i Gani, rekao je Joules. Ove dvije zemlje predstavljaju oko 60% svjetske proizvodnje kakaovca.
Usjevi su pogođeni bolešću crnih mahuna i virusom natečenih izdanaka. Mnoga stabla su premašila svoj maksimalni potencijal prinosa jer nije bilo većeg kruga sadnje od ranih 2000-ih, rekao je Joules.
Obilne kiše pogoršale su probleme s bolestima, rekao je Branch, a vremenski fenomen El Niño doveo je do suše što je rezultiralo manjim prinosimaPrinos (engl. Yield) se odnosi na zaradu ostvarenu na ulagan... kakaovca prethodnih godina. Sezonski vjetrovi harmattan bili su ekstremniji ove godine, također utječući na prinose usjeva, rekao je Branch.
Poljoprivrednici u Obali Bjelokosti sve više napuštaju proizvodnju kakaovca radi unosnijih usjeva poput gume, rekao je Joules. Vlade Gane i Obale Bjelokosti postavile su fiksne cijene za poljoprivrednike na početku sezone tako da oni nemaju koristi od trenutnog rasta, rekao je analitičar.
Nedavni porast vjerojatno je uzrokovan panikom među nekim komercijalnim kupcima, a ne tržišnim špekulacijama, rekao je Joules. Kupci vide veličinu deficita ponude i pokušavaju osigurati raspoloživu količinu kakaa, smatra analitičar.
Špekulanti su pridonijeli ranom dijelu uspona prošle godine jer su se kladili na više cijene povećavajući svoje duge pozicije, rekao je Joules. Ali su ove godine izlazili iz tih pozicija kako bi knjižili dobit.
Nagli skok cijena pogodio je čokoladnog diva Hershey, koji bilježi nepromijenjenu zaradu za ovu godinu. Dionice Hersheya pale su za oko 22% u posljednjih 12 mjeseci. Nestleove su dionice pale za oko 13% u istom razdoblju.