Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Slowcation kod kuće: Usporite i odmorite

Slowcation je savršena opcija za one koji ljeto odluče provesti kod kuće. More, plaža i kupanje često nas potiču na lješkarenje i usporavanje, ali to isto možemo postići i u vlastitom domu. U današnjem ubrzanom ritmu života, san o odmoru na nekom egzotičnom mjestu često se čini nedostižnim luksuzom. Kako pritisci svakodnevnog života rastu, raste i potreba za trenucima smirenosti i usporenog tempa. Odmor kod kuće ili u blizini može biti jednako kvalitetan ako prihvatimo slowcation, koncept koji promiče opuštanje i maksimalno uživanje u slobodnom vremenu bez velikih planova i stresa.

Ovaj koncept nam omogućuje da usporimo tijekom odmora (slowcation) i da se potpuno opustimo, maksimalno koristeći svoje slobodno vrijeme, piše Slowliving. Bez velikih očekivanja, obimnih planova, briga oko organizacije putovanja ili dodatnih troškova, možemo uživati u istinskom odmoru.

Isprobajte nešto novo što vas veseli

Boravak kod kuće ili u vlastitom gradu može donijeti osjećaj dosadne rutine i ograničiti nas na aktivnosti koje nas iscrpljuju. Ipak, ovaj način odmora može pružiti duboku relaksaciju zahvaljujući poznatom okruženju i izostanku stresa oko organizacije putovanja, stizanja na vrijeme i ispunjavanja velikih očekivanja. Ako iskoristite priliku za isprobavanje novih aktivnosti poput tečaja kuhanja, masaže, dnevnih izleta, istraživanja različitih dijelova grada ili večere u novom restoranu, možete uistinu uživati u godišnjem odmoru. Male promjene mogu donijeti velike koristi bez pritiska da sve mora biti savršeno.

Promjena okruženja i nova iskustva pozitivno utječu na mozak i mentalno zdravlje, jer potiču oslobađanje dopamina, neurotransmitera povezanog sa zadovoljstvom i nagradom. Povećanje dopamina može poboljšati raspoloženje i pružiti potrebni predah od monotonije i stresa svakodnevnog života. Kada radimo nešto po prvi put, osjetila i emocije su potpuno usmjerene na tu aktivnost, što može usporiti doživljaj vremena. Nasuprot tome, rutinske aktivnosti i obavljanje više zadataka istovremeno mogu ubrzati osjećaj prolaska vremena, što želimo izbjegavati.

Ostavite nerealna očekivanja iza sebe

Denise Lordache, kognitivno bihevioralna hipnoterapeutkinja iz Joy Space Therapy, naglašava da ljeto već generacijama simbolizira opuštanje i zabavu zbog duljih dana, sunca i boravka na otvorenom. Ova sezona također označava produžene godišnje odmore zbog duljeg izbivanja s posla. Kao rezultat, osjećaj sreće i postignuća često se povezuje s ljetnim praznicima. To stvara nerealna očekivanja koja, ako se ne ispune, mogu dovesti do osjećaja tuge i nezadovoljstva.

Dobra vijest je da, prihvaćanjem jednostavnog i ne pretencioznog ljeta, možete izbjeći osjećaj krivnje ili tjeskobe kad čujete o planovima drugih za odmor. Također, pokušajte se suzdržati od stalnog planiranja. Nije potrebno da svaki trenutak vašeg godišnjeg odmora bude ispunjen aktivnostima ili izletima. Umjesto toga, prigrlite filozofiju Niksen i ostavite prostor za spontanost i opuštanje.

Budite više off, a manje online

Ograničite vrijeme provedeno pred ekranima, bilo da se radi o televiziji ili online komunikaciji. Ljeti, FOMO (strah od propuštanja) može se pojaviti zbog čestog boravka na društvenim mrežama. Na njima često viđamo nerealne prikaze idiličnih odmora. Također, izbjegavajte otvaranje poslovnih emailova. Iako ste možda ostali u gradu, to ne znači da trebate biti dostupni za sve poslovne upite ili “brza pitanja” kolega.

Provedite vrijeme u prirodi, bilo da se radi o šetnji gradskim parkom ili opuštanju ispod drveta. Istražite prirodne lokacije u blizini koje rijetko posjećujete tijekom radne sedmice. Boravak u prirodi dokazano smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

Stavite “selfcare” na prvo mjesto

Tijekom odmora, odvojite vrijeme da svoju kupaonicu pretvorite u kućni spa centar, posvećujući pažnju svakom detalju. Rutinske aktivnosti možete transformirati u rituale i uživati u usporavanju vremena dok se opuštate.

Odbacite velika sezonska očekivanja i fokusirajte se na male užitke. Ostavite si malo neplaniranog vremena svaki dan za solo aktivnosti, poput večernjih šetnji, ručka na terasi omiljenog restorana ili čitanja knjige prije spavanja. Ovo ne znači da vaše ljeto neće biti sjajno i ispunjeno, već vam omogućuje da ne preuzimate previše obveza i prilagodite sezonu svom životnom stilu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno