Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Google gasi goo.gl linkove: Što očekivati?

Google-ov ugašeni servis za skraćivanje URL-ova i dalje je osnova za milijune linkova širom weba. Međutim, kroz godinu dana, to će se značajno promijeniti.

Google je poznat po tome što često ukida svoje proizvode i usluge. Trenutno je na “digitalnom groblju” čak 295 servisa koje je tvrtka napustila ili učinila nedostupnima. Među njima je i servis za skraćivanje URL-ova goo.gl, koji je ugašen 2019. godine nakon devet godina funkcioniranja. Unatoč gašenju, skraćeni linkovi stvoreni putem tog servisa nastavili su biti aktivni. No, o tome se nije puno govorilo – sve do sada.

Godinu dana prilagodbe

Google je najavio važnu promjenu koja bi mogla značajno utjecati na Internet, piše Bug. Svi linkovi skraćeni putem ugašenog servisa goo.gl bit će neaktivni počevši od sljedeće godine, kako je objavljeno na službenom developerskom blogu.

Iako je skraćivanje linkova od tada prešlo na Firebase Dynamic Links i postoji mnogo alternativnih servisa, Google je prije pet godina odlučio da njihov servis više nije potreban. Sada smatraju da čak ni stari linkovi, stvoreni prije gašenja goo.gl, više nemaju vrijednost: “Došlo je vrijeme da i taj segment ugasimo”, poručuju iz Googlea.

Gašenje usluge bit će postupno. Već od 23. kolovoza posjetitelji koji kliknu na linkove skraćene putem goo.gl dobit će obavijest da će ti linkovi uskoro postati neaktivni. Konačan rok za ukidanje usluge je 25. kolovoza 2025. godine. Ova obavijest trebala bi pomoći developerima i korisnicima da na vrijeme prepoznaju i zamijene stare linkove.

Iako će mnogi vjerojatno preusmjeriti svoje stranice putem drugih servisa, milijuni skraćenih URL-ova na društvenim mrežama i web stranicama mogli bi iznenada prestati raditi. To će izazvati različite probleme. Google je svjestan da će tranzicija donijeti određene neugodnosti. Stoga savjetuju korisnicima da se u slučaju problema obrate njihovom Firebase odjelu za podršku.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno