Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amazon udvostručio profit, ali zaostaje za konkurencijom

Vođena cloudom i umjetnom inteligencijom, američka trgovinska i tehnološka kompanija Amazon udvostručila je kvartalni profit. Ipak, razočarana je u svoj osnovni posao, dok tržište očekuje solidan učinak od tehnoloških grupa koje ulažu milijarde dolara u generativnu umjetnu inteligenciju (AI).

Gigant online trgovine priopćio je da je u drugom kvartalu ostvario prihod od 148 milijardi dolara. Što je porast od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali nešto niže od predviđanja analitičara. Njegov neto profit iznosio je 13,5 milijardi, dvostruko više nego pre godinu dana, zahvaljujući visokim maržama aktivnosti u cloudu.

Dionice Amazona izgubile su više od pet posto tijekom tokom elektronskog trgovanja posle zatvaranja burze u New Yorku u četvrtak.

,,Nastavljamo napredovati u mnogim oblastima, ali posebno u stalnom ponovnom ubrzanju rasta AWS-a (poslovanja u sklopu clouda).“

Andy Jessy
Zaostatatak Amazona

Prihodi od AWS-a porasli su za 19 odsto na 26,3 milijarde dolara. Pri čemu je ta podružnica ostvarila operativni profit od 9,3 milijarde dolara (ključni pokazatelj profitabilnosti), ili dvije trećine ukupnog iznosa grupe, 14,7 milijardi. Svjetski broj jedan u cloudu, Amazon je međutim zaostao u AI u usporedbi s druga dva giganta u sektoru Microsoft i Googleom.

Dvije kompanije vode trku u dizajnu modela i aplikacija koje mogu proizvesti tekst, slike i drugi sadržaj na jednostavno pitanje. Cloud ima istinsko značenje za primjenu ovih alata za poduzeća i pojedince, pa otuda velika ulaganja u nove ad-hoc centre podataka.

Ulaganja u AI

Međutim, veliki troškovi zabrinjavaju dioničare, koji žele brzo vidjeti srazmjerno komercijalne prinose.

,,Iako značajno ulažemo u umjetnu inteligenciju i infrastrukturu, htjeli bismo imati više kapaciteta nego što imamo danas“, rekao je Jessy u četvrtak navečer tijekom konferencijskog poziva s investitorima.

,,Ulažemo puno u AI i nastavit ćemo to raditi“, rekao je on. Amazon je u travnju upozorio da će se investicije povećati. I to iznad 14 milijardi dolara koliko je već potrošeno u prvom kvartalu, uglavnom na AWS i AI. Međutim, tehnologija već predstavlja godišnji prihod od nekoliko milijardi dolara, rekao je Jessy. ,,Strateška ulaganja AWS-a u umjetnu inteligenciju, kako bi se obranila prednost nad Microsoftom i Googleom u cloudu, dobro su prihvaćena na tržištu“, rekao je stručnjak Amazona.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno