Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Neizvedivo je zamijeniti Kinu u lancu opskrbe bakrom, Zapad traži promjenu

Zapadne zemlje koje se žele diversificirati daleko od kineske dominacije u bakru mogle bi, osim povećanja troškova, odgoditi energetsku tranziciju. Dok bi potpuna zamjena bila ‘neizvediva’, prema Woodu Mackenzieju.

Kina je vodeća u svijetu u ključnim segmentima lanca opskrbe bakrom, s kritičnim metalom koji služi kao važna komponenta u novim tehnologijama kao što su obnovljivi izvori energije, skladištenje energije i električna vozila.

Dok SAD, Kanada, Australija i europske zemlje pokušavaju potisnuti bakar u zemlji kroz subvencije i ulaganja, Wood Mackenzie upozorava da su dvostruki ciljevi dekarbonizacije i smanjene ovisnosti o Pekingu u suprotnosti jedan s drugim.

“Stotine milijardi dolara u novim kapacitetima za preradu i proizvodnju bakra bile bi potrebne da se zamijeni Kina”, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak iz tvrtke za analizu podataka o prirodnim resursima. Dodaje se kako bi potražnja za metalom mogla porasti za 75% na 56 milijuna tona do 2050., piše CNBC.

“To bi stvorilo neučinkovitosti koje bi rezultirale znatno višim cijenama gotovih proizvoda i povećale troškove i pravovremenost energetske tranzicije”, dodaje se.

Postojeći rudnici i projekti u izgradnji zadovoljit će samo 80% potreba za bakrom do 2030. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Što ukazuje na potencijalnu nestašicu metala.

Prema Wood Mackenzieju, većina početnog rudarenja sirovina u svijetu odvija se prvenstveno u Americi i Africi. Pri čemu kineska domaća rudarska proizvodnja čini samo 8% globalne proizvodnje.

Iako taj udio raste bliže 20% nakon uračunavanja kineske prekomorske rudarske imovine, zemlja će i dalje morati osigurati dodatne zalihe kako bi zadovoljila svoje potrebe. Ostatak svijeta ima dovoljno primarnih zaliha rudnika da zadovolji trenutne potrebe, navodi se u izvješću.

Nekoliko ključnih faza lanca opskrbe

Međutim, lanac opskrbe bakrom sastoji se od nekoliko ključnih faza. Uključujući rudarenje, taljenje i rafiniranje, proizvodnju i proizvodnju gotovih proizvoda.

A onome što ostatak svijeta ima u rudnicima bakra nedostaje kineska dominacija u daljnjoj preradi i proizvodnji, navodi se u izvješću.

“Budući da vlade i proizvođači imaju za cilj diversificirati se dalje od Kine, ključno je razmotriti cijeli opskrbni lanac, a ne samo rudarske operacije”, rekao je Nick Pickens, direktor istraživanja globalnog rudarstva u Wood Mackenzie.

“Iako se rizici opskrbe bakrom mogu ublažiti i započelo je određeno rebalansiranje u raznim zemljama. Razmjer kineske dominacije u opskrbnom lancu znači da je potpuna zamjena neizvediva.”

U izvješću se ističe da 80% rudarenja bakra proizvodi koncentrat bakra. On se mora preraditi u talionicama i rafinerijama za proizvodnju bakrene katode. Proizvođači zatim koriste taj materijal za izradu bakrenih komponenti koje završavaju u gotovoj robi.

Od 2000. Kina je odgovorna za 75% rasta svjetskih kapaciteta talionica, prema podacima Wood Mackenzieja.

“Scenarij bez Kine za lanac opskrbe bakrom zahtijevao bi značajno povećanje kapaciteta obrade kako bi se ispunili ciljevi energetske tranzicije”, rekao je Pickens.

U izvješću se navodi da trenutno nema planova za nove primarne kapacitete za taljenje u Sjevernoj Americi ili Europi. Umjesto toga, SAD se usredotočio na sekundarna tržišta i recikliranje bakra. Nedavno su uspostavili svoju prvu sekundarnu talionicu za recikliranje više metala u zemlji.

Kina također čini oko 80% povećanja proizvodnih kapaciteta bakra i bakrenih legura na globalnoj razini od 2019. Pri čemu sada ima polovicu svjetskih proizvodnih kapaciteta.

Zakoni poput Zakona o smanjenju inflacije (IRA) u SAD-u imaju za cilj subvencionirati kritična ulaganja u minerale. Međutim, s bakrom, takvi napori naišli su na prepreke u SAD-u i Europi. Zbog čimbenika kao što su niska iskorištenost, visoki operativni troškovi i ekološki propisi, navodi se u izvješću.

“Pragmatizam i kompromis bit će ključni za postizanje neto nultih ciljeva bez nametanja pretjeranih troškova poreznim obveznicima. Ublažavanje globalnih trgovinskih ograničenja mogao bi biti jedan od nužnih ustupaka”, rekao je Pickens.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno