Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Stellantis pod pritiskom: Italija traži odgovor o gigatvornici u roku od nekoliko sati

Talijanski ministar industrije naglasio je da Stellantis mora donijeti odluku “unutar nekoliko sati” o planu za gradnju baterijske tvornice u Italiji. U suprotnom će vlada preusmjeriti javna sredstva na alternativne projekte, izvijestio je Reuters.

ACC, konzorcij za proizvodnju baterija u kojem Stellantis ima najveći udio, namjerava izgraditi tri gigatvornice u Europi. Ipak, ranije ove godine najavili su zaustavljanje radova na dvije lokacije, u Italiji i Njemačkoj, zbog prelaska na jeftinije baterije uzrokovanog padom potražnje za električnim vozilima.

Ministar Adolfo Urso poručio je na konferenciji u Riminiju da Stellantis mora brzo donijeti odluku i obavijestiti ih o njoj.

“Ako Stellantis ne odgovori pozitivno u narednim satima, preusmjerit ćemo sredstva na druge projekte. Gubitak tih sredstava nije opcija jer Stellantis ne ispunjava svoje obveze.”

Projekt ACC-a za gigatvornicu u Italiji predviđa ukupnu investiciju od približno 2 milijarde eura (2,2 milijarde dolara). Od toga će 370 milijuna eura biti osigurano iz javnih sredstava kroz EU-ov fond za oporavak od pandemije COVID-19.

U priopćenju objavljenom kasno u četvrtak, Stellantis je istaknuo da ACC trenutno radi na poboljšanju planova za gigatvornicu u Termoliju. Isti plan imaju i za Njemačku. Cilj je uvođenje nove tehnologije za proizvodnju ćelija i modula kako bi se prilagodili promjenama na tržištu.

U međuvremenu, donijeli su odluke usmjerene na proširenje proizvodnje dijelova za hibridne motore u toj tvornici.

Planirano je da gigatvornica u Termoliju počne s radom 2026. godine.

ACC, u kojem su partneri i Mercedes te TotalEnergies, najavio je da će konačnu potvrdu industrijskog i građevinskog plana donijeti krajem ove godine ili početkom 2025.

Urso je naglasio da će vlada razmotriti mogućnost potpore planu gigatvornice u Termoliju putem drugih javnih sredstava, ako Stellantis u konačnici potvrdi svoje namjere, prenosi Poslovni Plus.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno