Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

LinkedIn istraživanje: Četvero od deset američkih radnika osjeća se iscrpljeno

LinkedIn je nedavno proveo istraživanje u kojem je anketirao više od 16 tisuća stručnjaka u Americi između ožujka i lipnja. Rezultati pokazuju da je sagorijevanje uzrokovano dugotrajnim ili ponavljanim stresom, najčešće zbog posla, postalo značajan problem.

LinkedIn istraživanje pokazuje da, čak 40% američkih radnika osjeća se zaglavljeno i iscrpljeno na svom radnom mjestu, izvještava CNBC.

Sagorijevanje nije isključivo posljedica dugih radnih sati ili upravljanja previše zadataka, iako ti faktori mogu doprinijeti. Ovo stanje se često manifestira kroz cinizam, depresiju i letargiju, a obično se javlja kada osoba nema kontrolu nad načinom obavljanja svog posla.

Ključni znakovi sagorijevanja uključuju fizičku i mentalnu iscrpljenost, osjećaj mučnine ili straha pri pomisli na posao te česte emocije poput cinizma, ljutnje ili razdražljivosti vezane uz rad. Ovo stanje često prati osjećaj nesposobnosti za učinkovito obavljanje radnih zadataka.

Posao voditelja projekata kao najstresniji

Posao voditelja projekata, iako izuzetno popularan, ima jednu od najviših stopa sagorijevanja među profesijama danas.

U mnogim tvrtkama više od 60% projekata ne uspijeva potpuno, a glavni uzrok tome često je stres i sagorijevanje. Zbog velikog broja projekata, tvrtke radije napuštaju neuspješne projekte, dok zaposleni pretrpavaju novim zadacima.

Sagorijevanje kod voditelja projekata i članova tima često dovodi do smanjenja učinkovitosti zbog niske energije, stalnog umora i nedostatka motivacije. Posljedica toga su propušteni rokovi i loša kvaliteta izvedbe projekta.

Prema LinkedIn istraživanju, polovica stručnjaka u ovom sektoru izjavila je da se osjeća iscrpljeno.

Kandi Wiens, direktorica magistarskog programa medicinskog obrazovanja na Sveučilištu u Pennsylvaniji, ističe da sagorijevanje nije samo rezultat dugog radnog vremena ili visokih zahtjeva. Ona navodi da stalni multitasking, strogi rokovi i posredovanje između klijenata, poslodavaca i timova također doprinose ovom stanju.

Za svoju knjigu “Burnout Immunity”, Wiens je razgovarala sa stotinama ljudi koji su zaposleni u stresnim radnim okruženjima, uključujući bolničke radnike, voditelje projekata i poslovne rukovoditelje.

Tvrtke iz raznih sektora angažiraju voditelje projekata kako bi pratili brzi tehnološki razvoj i prilagodili se dugotrajnim promjenama uzrokovanim pandemijom.

Kako bi odgovorili na ove izazove, Institut za upravljanje projektima predviđa da će do 2030. godine biti potrebno zaposliti najmanje 25 milijuna stručnjaka za upravljanje projektima. To implicira da će svake godine morati oko dva milijuna novih profesionalaca ući u ovo područje kako bi zadovoljili rastuću potražnju.

Kako stoje ostali poslovi?

Osim poslova voditelja projekata, sektori s visokim stopama sagorijevanja uključuju zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, logistiku i obrazovanje, prenosi Tportal.

Wiens ističe da ovi poslovi često uključuju rad u stresnim okruženjima s ograničenom kontrolom nad ishodom. Takva radna okolina emocionalno opterećuje zaposlenike, koji se suočavaju s teškim i osjetljivim situacijama koje brzo iscrpljuju. Posljedice mogu značajno utjecati na njihovu osobnu dobrobit, kao i na njihove obitelji i pacijente.

Dobro sagledajte situaciju

Prije prihvaćanja poslovne ponude, važno je pažljivo procijeniti rizik od sagorijevanja, procjenjujući usklađenost uloge s vlastitom osobnošću i temperamentu. Također je korisno kontaktirati trenutne ili bivše zaposlenike. Tako možete dobiti uvid u radnu atmosferu i korporativnu kulturu iz prve ruke.

Intervjui su izvrsna prilika za ispitivanje razine podrške koju tvrtka pruža zaposlenicima. Za poslove s većim rizikom od sagorijevanja, Wiens savjetuje da se informirate o dostupnim resursima koji mogu pomoći u očuvanju dobrobiti, kao što su menadžerska podrška, fleksibilni rasporedi ili pogodnosti za mentalno zdravlje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno