Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF: gospodarstvo Danske će rasti u 2024. i 2025. godini

Očekuje se da će gospodarstvo danske rasti 1,9 posto ove godine i 1,6 posto 2025, priopćio je u petak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Predviđa se da će gospodarstvo rasti za 1,6 posto u 2025. godini. Dok je prošle godine porasla za 2,5 posto, naveo je MMF u završnoj izjavi članova Misije.

„Rast farmaceutskog i pomorskog izvoza će se smanjiti, dok će rast ostatka gospodarstva biti potaknut porastom vanjske potražnje, poboljšanom kupovnom moći potrošača i daljnjim ublažavanjem financijskih uvjeta“, navodi se u priopćenju.

Ravnoteža rizika za rast uključuje negativne rizike poput globalnog usporavanja, moguću eskalaciju sukoba u Gazi i Izraelu i ruski rat u Ukrajini, kao i produbljivanje geoekonomske fragmentacije, prenosi Biznis.

Dok je inflacija u prosjeku iznosila 3,4 posto prošle godine, procjenjuje se da će u prosjeku biti 1,8 posto u 2024. i 2,2 posto u 2025. godini, prema podacima.

MMF je priopćio da su se inflatorni pritisci u velikoj mjeri smanjili posljednjih meseci padom globalnih cijena energije i slabom domaćom potražnjom.

Inflacija bi mogla privremeno porasti u narednim mjesecima zbog zakašnjelog efekta prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora o plaćama prije nego što se stabilizira na oko dva posto tijekom druge polovine 2025. godine“, dodaje se.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno